Kraftig ökning av flyktingbarn

Sollentuna kommun ska ta emot markant fler ensamkommande barn nästa år.
Sollentuna kommun ska ta emot markant fler ensamkommande barn nästa år.
Migrationsverket tilldelar Sollentuna kommun att ta emot 239 ensamkommande flyktingbarn under 2016. Det är en kraftig ökning från årets åtagande på 30.

Inför 2015 fördelades 30 asylsökande ensamkommande barn av Migrationsverket till Sollentuna kommun. I realiteten blev det dock många fler, på grund av de stora flyktingströmmarna till Sverige under hösten.

– I snitt kommer det tio barn till kommunen varje vecka just nu. Men generellt sett kan man räkna på 1,5 barn på varje plats som vi blir tilldelade, säger Kerstin Lidman som är socialchef i Sollentuna kommun.

Nu har länsstyrelsen presenterat fördelningen för 2016. Sollentuna kommun tilldelas att ta emot 239 ensamkommande.

– Det behövs fler boenden, skolplatser och både fler jourhem, familjehem och HVB-hem. Allt behövs just nu, och alla förvaltningar är involverade, säger Kerstin Lidman.

Har Sollentuna resurser att klara av det här?

– Det vi gör nu är att vi ser över, förbereder och gör en plan för vad de olika förvaltningarna behöver göra för att klara den här utmaningen.

Finansminister Magdalena Andersson (S) föreslog förra veckan ett ökat flyktingstöd med 11 miljarder till landets kommuner. Av dem hamnar 18 miljoner i Sollentuna. Räknat per invånare blir det 258 kronor per person, och man räknar in både asylsökande och nyanlända.

– Självklart är det här ett välkommet stöd för oss, men det är för tidigt att säga var exakt pengarna kommer att gå och vad det innebär mer exakt. Det vi vet är att det är en engångssumma som ska gå till fördyrade kostnader i samband med de många flyktingar som kommer, säger Kerstin Lidman.