Kraftig ökning av inbrott i bostäder

Inbrotten i Tyresö har ökat markant den senaste tiden. Årets första tre månader ökade de med 135 procent.

– Det är en rejäl ökning och det är villainbrotten som ökat mest, säger Kjell Larsson, verksamhetsplanerare på polisen.

Polisen har i Tyresö sett en tydlig ökning av antalet inbrott under det första kvartalet. Villor har varit hårdast drabbat.

– Tyresö är en kommun med ganska många fina villor och radhus med folk som har pengar, så det är nog tacksamt för tjuvarna. Det är också enklare att bryta sig in i en villa än en lägenhet. En villa har både insynsskydd och när man bryter sig in i en lägenhet så hörs det – särskilt när man bryter en säkerhetsdörr, säger Kjell Larsson.

Risken för tjuvarna är ganska låg – uppklarandegraden är så här långt i år 3,2 procent för stölder. Målet är att klara upp 3,3 procent.

– Det är väldigt svårt att klara upp inbrott. Det händer att vi kan koppla samman personer till flera inbrott i efterhand. Men helst så vill vi på polisen kunna förebygga så att det inte händer alls, säger Kjell Larsson.

Någon speciell anledning till att stölderna ökat så pass mycket i Tyresö ser han inte.

– Men hittar tjuvarna ett område som de märker att det funkar bra i så får man intryck av att de avverkar området. Vi har inte ändrat något större i vårt arbete. Antalet inbrott går upp och ner, och griper man några tjuvar så går det ner ett tag, säger Kjell Larsson.

Stöldgodset är oftast sådana saker som går lätt att ta med sig.

– Det som stjäls är det som tjuvarna kan bära med sig, som guld, bärbara datorer, mobiler och kontanter. Tv-apparater låter man oftast stå. Det händer att det stjäls vitvaror också, men då krävs mer planering och tid för tjuvarna.

Det går att försvåra för tjuvarna men att helt skydda sig är svårt, enligt Kjell Larsson.

– Grannsamverkan mot tjuvar är en klassisk åtgärd. Om man ser två–tre personer på sin gata, och sedan märker att en står ensam kvar och väntar och vaktar, då kan man ringa oss, för då är det nästan säkert ett inbrott på gång.

Fakta

Anmälda brott