Kraftig ökning av stölder i simhall

Efter stöldern känner sig Anders inte lika trygg längre. Familjen har inte varit tillbaka på badet sedan dess.
Efter stöldern känner sig Anders inte lika trygg längre. Familjen har inte varit tillbaka på badet sedan dess.
Stölderna på Husby­badet har mer än fördubblats jämfört med förra året.

Anders fick inbrott i sitt skåp när han ­badade med sin son. Tjuven kom över bilnyckeln och ­körde i väg med familjens bil.

Mobiltelefoner, plånböcker, en förlovningsring och bilnycklar.

Listan över stöldanmälningar från Husbybadets gäster är lång. I november förra året besökte Anders Husbybadet tillsammans med sin son. Det som skulle bli en trevlig utflykt slutade med att familjens bil blev stulen under tiden far och son lekte i bassängen.

Anders hade lagt nyckeln till skåpet där han förvarade sina värdesaker i en påse, som han stoppade in i en av hyllorna inne på bassängområdet.

– Någon måste ha följt mig och iakttagit mig när jag gömde undan nyckeln eftersom jag medvetet inte lämnade den synlig, säger Anders, som egentligen heter någonting annat.

När han efter någon timmes badande upptäckte att nyckeln var borta fick han be personalen att bryta upp skåpet. Då förstod han att nyckeln inte var tappad utan stulen. Alla hans värdesaker var borta. Inklusive bilnyckeln. Väl ute på parkeringen gapade rutan där han hade ställt familjens bil tom.

– Det jobbigaste var att se min sons reaktion på bilstölden. Han blev chockad och sa att han inte vill komma tillbaka till badet mer.

Efter två dagar lyckades polisen identifiera Anders bil då tjuven hade smällt upp dörren i en annan bil, vilket anmäldes.

– Jag trodde aldrig att jag skulle få se bilen igen, så jag är glad att jag fick tillbaka den. Men den var helt tömd på värdesaker, repad och såg hemsk ut. Reparationen kostade flera tusen kronor, säger Anders.

Anders och hans familj har inte varit tillbaka vid badet efter stölden och Anders känner sig inte lika trygg längre.

– Numera är jag mycket mer försiktig och tänker över vilka värdesaker jag har med mig ut. Att inte ha med sig bilnyckeln är ju inte så enkelt, men man får försöka lösa det, säger han.

Stölder är ett växande problem på Husbybadet. Badet har en stor genomströmning av besökare och av integritetsskäl saknas kamera­övervakning på utsatta platser.

Stölderna sker både genom att tjuven stjäl obevakade skåpsnycklar från de badande gästerna, samt genom att de bryter upp skåpen i omklädningsrummen med ett tillhygge.

Sedan början av november har tre bilar stulits efter att badgäster fått inbrott i skåpen och tjuven då fått tag på bilnyckeln. Från den 1 september 2012 fram till i dag har 23 stöldanmälningar gjorts vid Husbybadet. Samma period förra året gjordes nio anmälningar och då hade ingen av stölderna skett genom inbrott i skåpen.

Husbybadet har inget ansvar att ersätta gästerna för förlorade föremål.

– Det är alltid beklagligt när någon blir bestulen, oavsett vad det handlar om. Vi uppmanar gästerna att inte ta med sig värdesaker till badet och att alltid ha nyckeln i gummiband runt ankeln eller vristen, säger Eric dos Santos, enhetschef på Husbybadet.

Vidare menar han att personalen aktivt arbetar mot stölderna genom att gå ronder i omklädningsrummen och hålla sig synliga.

– Vi försöker se mönster i stölderna för att identifiera gärningsmännen, säger han.

Polisen har dock inga misstankar om att det är någon som systematiskt ligger bakom stöldvågen. Kistapolisen planerar nu att besöka Husbybadet för att se över lösningar på det växande problemet med stölder.

– Det kan handla om att införa nya typer av förvaringsskåp i anslutning till receptionen, eller att öka övervakningen från personalens sida säger närpolischef Jörgen Karlsson.

Fakta

Tre stulna bilar

Mellan den 1 september 2012 och 17 januari 2013 anmäldes 38 brott vid Husbybadet. 23 av dessa var stölder. Tre av stölderna inkluderade bilar som stals efter inbrott i skåp.

Motsvarande siffra förra året var 19 anmälningar. Nio av dessa handlade om stöld. Inga inbrott i skåpen anmäldes.

Källa: Kista närpolis