Kraftig ökning av bostadsinbrott

Inbrott
Antalet bostadsinbrott i Nacka ökade kraftigt under första halvåret 2017
Antalet bostadsinbrott i Nacka ökade kraftigt under första halvåret 2017.
Samtidigt klarar polisen upp en försvinnande liten andel av inbrotten:
– Det är jättedålig uppklarning, genom åren klarar vi upp mellan två och fyra procent av inbrotten. Det är ett svårt brott att komma åt, säger Kjell Larsson, polisen.

Under första halvåret 2017 anmäldes 146 bostadsinbrott i Nacka, en ökning med 45 procent jämfört med samma period förra året.

Det visar statistik från SCB.

Den enskilda vecka som det anmäldes flest inbrott, en vecka i början av januari, anmäldes elva inbrott.

Fler inbrott i augusti

Inbrottsvågen i Nacka har fortsatt nu under augusti. Fram till i måndags hade 191 inbrott anmälts i Nacka, att jämföra med 120 samma period i fjol.

Kjell Larsson, verksamhetscontroller vid polisen, säger att bakom flera av inbrotten ligger förmodligen såväl utländska som inhemska ligor.

Inom polisen är det många som reagerar på de många inbrotten, diskussioner pågår om vad man kan göra för att komma till rätta med inbrottsvågen. Regeringen har i dagarna sagt att den avsätter extra pengar till polisen. Men polisen är också beroende av hjälp från allmänheten, konstaterar Kjell Larsson:

– Det man kan göra är att gå samman i grannsamverkan, att allmänheten ställer upp på det. Vi kan inte vara på alla ställen samtidigt.

Få gripna

Hittills i år har en handfull personer gripits misstänkta för inbrott i Nacka, ytterligare tolv personer har gripits misstänkta för häleri, för innehav av stöldgods från inbrott.

– Det är jättedålig uppklarning, genom åren klarar vi upp mellan två och fyra procent av inbrotten. Det är ett svårt brott att komma åt, säger Kjell Larsson.

Polisen tror att inbrottsvågen fortsätter:

– Vi kommer inte att se något minskad inflöde av tjuvar men jag hoppas att polisen blir bättre på att klara upp brotten, säger Larsson.