ANNONS

Kraftig ökning av mässlingsvaccinationer

Många Väsbybor vill vaccinera sig mot mässlingen efter utbrottet i Västsverige.
Många Väsbybor vill vaccinera sig mot mässlingen efter utbrottet i Västsverige.
Mässlingen, arkivbild.
Mässlingen, arkivbild.
Vaccination, arkivbild.
Vaccination, arkivbild.
Sen larmet om mässlingsutbrottet i Västsverige tog fart i media har allt fler vänt sig till Väsby läkargrupp för vaccinationer.
– Tidigare vaccinerade vi en till två personer i veckan, nu vaccinerar vi en till två personer om dagen, Alexandra Gratz, sjuksköterska på Väsby läkargrupp.
ANNONS

Det är många som hör av sig med frågor om mässling till Väsby läkargrupp. Sen nyår är det många som har hört av sig med frågor vaccinering.

– Vi märker att det har uppmärksammats och att många vill ha skydd. Folk frågar om hur de har blivit vaccinerade under det år de har blivit födda. En del har bara fått en spruta och en del ingen alls, säger Alexandra Gratz, sjuksköterska på Väsby läkargrupp.

Sös anmäler preventiv-app: 37 blev gravida

Efterfrågan på vaccinerar har ökat kraftig och mottagningen har varit tvungna att köpa in mer vaccin. Tidigare var det bara småbarn som vaccinerades inför utlandssemestrar men nu är det personer i alla åldrar som vill vaccineras.

– Tidigare vaccinerade vi en till två i veckan och då handlade det bara om små bebisar men nu är det en till två om dan.

Även Capio vårdcentral i Väsby centrum har märkt av en oro efter nyår. De utför inte vaccinationer själva men det är många som har hört av sig med frågor.

Nu är det färdigfifflat med mobilen i bilen

ANNONS

– Framförallt är det kvinnor som är födda innan 1960. Nu får vi par samtal om dagen och vi svarar att man inte behöver vara orolig, säger Mimmi Hellström, verksamhetschef på Capio vårdcentral Upplands Väsby.

Fakta

Så gör du vid frågor om mässlingen

Det är ett begränsat utbrott av mässling i Västra Götaland. Om du är har vaccinerats mot mässling eller redan haft sjukdomen behöver du inte vaccinera dig igen.

Om du är osäker på om du blev vaccinerad som barn:

  • Du kan få vaccin på alla vårdcentraler och vaccinationsmottagningar.
  • Kontakta mottagningen innan, så att du är säker på att de har tillräckligt med vaccin. Utöver vaccin mot mässlingen innehåller dosen även vaccin mot röda hund och påssjuka eftersom det inte finns något vaccin enbart mot mässlingen.
  • Du betalar själv avgiften för vaccinet. Dessutom tillkommer en besöksavgift på högst 250 kr. Avgiften ingår inte i högkostnadsskyddet för öppen hälso- och sjukvård.
Källa: 1177
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.