ANNONS

Kraftig ökning av Tyresöbor fram till 2026

Tyresö väntas växa de kommande tio åren.
Tyresö väntas växa de kommande tio åren.
Befolkningsmängden i Tyresö förväntas öka med 20 procent på tio år. Det är mer än snittet i hela Stockholms län.
– Det är en kraftig ökning. Stockholm är ju en inflyttningsregion och det sätter press på alla kommuner, säger Anders Linder (S) 2:e vice ordförande i kommunfullmäktige.
ANNONS

Under de närmsta tio åren kommer det bli drygt 9 000 nya Tyresöbor, det visar landstingets nya befolkningsprognos Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen (RUFS). Idag bor drygt 47 000 personer i kommunen, men fram till och med år 2026 kommer befolkningen öka med 20 procent. Det är en större ökning än snittet i hela Stockholm län, som enligt prognosen kommer öka med 15 procent. Enligt Fredrik Saweståhl, kommunstyrelsens ordförande, är det i linje med kommunens översiktsplan.

– Det är väldigt kul att många människor vill bo i vår kommun och kalla Tyresö hemma. Det är mycket roligare att lösa hur vi växer än om vi skulle krympa.

”Fler hyresrätter till unga”

Frågan är om det kommer finnas tillräckligt med boenden till alla framtida Tyresöbor.

– Vi skulle behöva mer av hyresrätter till rimliga kostnader till våra ungdomar. Tyvärr har fler av Tyresös bostadsbestånd förvandlats till bostadsrätter under den borgerliga ledningen, det har skapat ett vakuum för de unga som vill börja bo i eget, och det gynnar inte dem som har en svag ekonomi, säger Anders Linder.

Saweståhl menar dock att kommunen byggt hyresrätter riktade till ungdomar. Han frågar sig vilka krav man kan ha på nybyggda hyresrätter, och hur lågt man kan pressa priserna.

– Det som är nybyggt är dyrt, även om man kapar kostnaderna så är en nybyggd hyresrätt inte billig.

”Tyresö kan inte bygga allt”

Anders Linder tycker att prognosen sätter press på alla kommuner i länet. Han är överens med Fredrik Saweståhl att ansvaret för att inhysa människor sträcker sig över kommungränsen.

– Vi bygger inte bostäder i ett högre tempo än att vi kan bygga ut den kommunala servicen i samma takt, samt att byggande i Tyresö också hänger på att problem med framkomlighet och kollektivtrafik utanför kommunen också kan lösas, säger Fredrik Saweståhl.

Tycker du det byggs nog mycket för att klara av ökningen?

ANNONS

– Det är väldigt svårt att säga. Tyresö kan inte bygga allt, men vi bygger just nu mycket, säger Anders Linder.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.