ANNONS

Porr-mail bakom kraftig ökning av utpressning

Jan Olsson på Nationellt it-brottscentrum är inte förvånad över Brås statistik.
Jan Olsson på Nationellt it-brottscentrum är inte förvånad över Brås statistik.
Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum.
Jan Olsson på Nationellt it-brottscentrum är inte förvånad över Brås statistik.
Anmälningarna om utpressning har ökat med 300 procent i Stockholm. De flesta är fejkade mejl om att offret porrsurfat och att en film kommer spridas om inte betalning görs.
– Tiotusentals har fått de här mejlen, säger Jan Olsson på Nationellt it-brottscentrum.
ANNONS

Har du fått ett mail om att du porrsurfat och att det finns en film inspelad på dig via datorns webbkamera? Du är långt ifrån ensam. Under 2018 ökade antalet anmälningar om utpressning med 300 procent – från 1020 anmälningar 2017 till 4 467 under 2018, enligt Brås siffror. De flesta har att göra med den här typen av utpressning.

– Det är fortfarande lågt räknat. Det är tiotusentals människor som fått de här mailen, så om det bara är drygt fyra tusen som anmält finns det ett stort mörkertal, säger Jan Olsson på Nationellt it-brottscentrum som inte är förvånad över den senaste statistiken.

Kräver på betalning

Han säger att den här typen av mail ökat explosionsartat under just 2018.

Utpressningsmail kategoriserar Jan Olsson som de mejl där ens lösenord står och att avsändaren uppger sig ha filmat när du porrsurfat och kommer släppa videon om inte en betalning görs. Men någon film finns inte.

– När de skriver lösenordet i mailet tänker offret att de säkert har hackat min webbkamera utan att tänka längre. Man kanske inte ens har en webbkamera. Så man väljer att betala en lösensumma, ofta i bitcoin. Sen kommer anmälningarna till mig och så får jag försöka spåra de här betalningarna men det är inte så lätt.

Står för brottsökningen i Sverige

Den brottsligheten tillsammans med kortbedrägerier och bedrägerier mot äldre står för ökningen av brottsligheten i Sverige, enligt Jan Olsson.

– Det står ensamt för brottsökningen i Sverige. Om det inte vore för de brotten skulle brottsligheten ha gått ner 2019. Det hade ju vart trevligt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.