ANNONS

Fortsatt het bostadsmarknad i Bromma

Melinda Mättä, 24 år, på visningen av en tvåa vid Brommaplan med sin mamma Pernett Määttä. Hon var med och budade dagen efter visningen men hoppade av vid 2,5 miljoner kronor. "Det kommer fler", säger hon.
Melinda Mättä, 24 år, på visningen av en tvåa vid Brommaplan med sin mamma Pernett Määttä. Hon var med och budade dagen efter visningen men hoppade av vid 2,5 miljoner kronor. "Det kommer fler", säger hon.
Kvadratmeterpriset på bostadsrätter i Bromma fortsätter att stiga – och det syns inga tecken på avmattning enligt mäklarna.

Däremot anas ett avmattning vad det gäller villapriserna.
ANNONS

Trots att Konjunkturinstitutet precis har gått ut med en varning om att en bostadsbubbla kan vara på väg att drabba Sverige är det fullt av spekulanter när liten tvåa i Riksby förhandsvisas.

– Det är just de här minitvåorna som är de populäraste objekten just nu. De passar både singlar och par och många tycker att de är prisvärda, säger Linda Asp, mäklare på Notar.

En av spekulanterna är Melina Määttä, 24 år, som letar efter sin första egna bostad. Hon har varit ”Hemnet-beroende” i flera år och vet precis vilket pris hon är beredd att betala.

– Man har ju varit orolig länge för att man ska köpa precis innan priserna går ner, säger hon.

Men behöver man en bostad är det inte mycket att göra, resonerar hon.

Budgivningen startar redan samma kväll och lägenheten är såld för en halv miljon över utropspriset dagen efter.

– Det är så här det brukar vara, det var väntat, säger Linda Asp.

På grund av stor efterfrågan och extremt låga räntor har kvadratmeterpriset på bostadsrätter i Bromma fortsatt uppåt och ligger nu på 53 763 kronor i snitt. Många objekt säljs också innan visning, på vissa mäklarkontor var fjärde lägenhet.

Per-Arne Sandegren, analyschef på Mäklarstatistik, ser inga tecken på avmattning av bostadspriserna de närmaste månaderna.

ANNONS

– Vi har en relativt god konjunktur och historiskt låga räntor. Kombinerat med ett lågt utbud av bostadsannonser spär det på prisuppgången. Den samlade bilden är att det fortfarande är en het marknad.

Samtidigt kan ett prisfall gå snabbt.

– Jag har ingen spåkula och vill inte måla upp någon domedagsprofetia. Det enda vi kan konstatera är att det inte kan gå upp så här mycket i förhållande till inflationen i längden, säger Per-Arne Sandegren.

Snittpriset på en villa i Bromma mattades av något i slutet av sommaren – även om det på årsbasis har det ökat med nio procent.

Håkan Jansson, fastighetsmäklare på HusmanHagberg i Bromma, tror att det begränsade utbudet kan ha en viss dämpande effekt på prisutvecklingen på villor. Enligt Mäklarstatistik sker bara i snitt 20 villaaffärer i månaden i Bromma.

– Det gör köparna osäkrare. Det är lätt att de tvekar eftersom de inte har så mycket beslutsunderlag, säger Håkan Jansson.

– Jag tror att bostadsrätt känns som ett tryggare köp för många just nu.

Fakta

Kraftig prisökning det senaste året

Kvadratmeterpriser på bostadsrätter i Bromma.

Augusti 2014: 45910 kronor.

Augusti 2015: 53763 kronor.

Medelpriset för villor i Bromma.

Augusti 2014: 7,7 miljoner kronor.

Augusti 2015: 9,6 miljoner kronor.

Kvadratmeterpriset i genomsnitt för bostadsrättsradhus.

2014: 61004 kronor.

2015: 62321 kronor.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.