2015 togs ett inriktningsbeslut om 200 hyreslägenheter i området Magelungens strand. Beräknad investeringskostnad: 440 miljoner kronor. Byggherre: kommunala bostadsbolaget Familjebostäder.
Lägenheterna skulle stå klara 2019. Men nio år efter beslutet är spaden ännu inte i marken. När det väl sker, kommer det att kosta betydligt mer än det var tänkt.
769 miljoner kronor är den nya summa som kommunstyrelsen nu har godkänt i ett reviderat inriktningsbeslut. Det är en ökning med 75 procent.
”Bostadsbristen i Stockholm tar ingen paus bara för att byggkostnaderna stigit”, konstaterar borgarråden Karin Wanngård (S) och Clara Lindblom (V) i beslutet.
Tid är pengar
Ett skäl till kostnadsökningen är att detaljplanen gjordes om när stadens vision för Magelungens strand ändrades. Antalet lägenheter har också utökats till 227.
Men den stora pengatjuven är tiden och inflationen. Sedan 2015 har byggkostnadsindex stigit med cirka 43 procent.
Oppositionen är kritisk:
– Det är ganska hårresande. Projektet har blivit 75 procent dyrare och kan ta 17 år från beslut till att folk kan flytta in. Det kan vara ett av de värsta exemplen på kommunala bostadsprojekt, säger Christofer Fjellner, gruppledare för Moderaterna i Stockholms stad, och varnar för att hyresgästerna får ta notan.
Christofer Fjellner (M), oppositionsborgarråd.
Tom M Kronestedt
I ett gemensamt uttalande med Liberalerna, kräver M att Familjebostäder håller i pengarna under fortsättningen av projektet.
Moderaterna har också tagit fram en lista på fördyringar som har godkänts av majoriteten under 2023. Där nämns bland annat Hästhagsskolans ombyggnad, som blev över 100 miljoner dyrare än beräknat.
Vad menar ni att majoriteten kan göra annorlunda?
– De behöver lägga betydligt mer tid och kraft i tidigare skede så vi vet att projekt kan komma i mål till en rimlig kostnad.
”Ingen fördyring”
Bostadsborgarrådet Clara Lindblom (V), ordförande för Familjebostäder, hävdar att flera fördyrade byggprojekt beror på bristande ekonomisk styrning under den förra mandatperioden.
Magelungens strand tycker hon är ett missvisande exempel. Där vill hon inte ens tala om fördyring.
– Hela detaljplanen för Magelungens strand med totalt 900 bostäder har ritats om, vilket har gjort att även Familjebostäder behövt göra det. Det är ett helt annat projekt än vad man skissade på för tio år sedan, bland annat med betydligt fler större lägenheter för barnfamiljer. Då kan man inte riktigt säga att kostnaderna har skenat. Snarare ska det här ses som ett helt nytt projekt.
Det fanns trots allt ett beslut om nya bostäder. De har inte byggts och nu blir det dyrare att bygga dem. Hur ser du på det?
– Ett inriktningsbeslut är ett tidigt skede i processen, en tidig uppskattning. Hade det funnits ett genomförandebeslut och det tagit tio år, då hade jag varit allt annat än nöjd.
Bostadsborgarråd Clara Lindblom (V).
Jessica Segerberg