Kraftigt minskat stöd hotar stadens teatrar

Teater Giljotin förlorar fler hundratusen kronor i stöd.
Teater Giljotin förlorar fler hundratusen kronor i stöd.
Flera av stans tyngsta fria teatrar får sina anslag kraftigt nedskurna i nästa års budget.

För Teater Giljotin vid S:t Eriksplan kan det innebära att de får lämna sin scen, där de hållit till sedan starten 1989.

Teater Galeasen, som just nu ger den hyllade monologen ”Agamemnons död” med Leif Andrée, får nästa år 285 000 kronor mindre än i år av kulturförvaltningen. Latinamerikanska teatern på Aliasteatern får anslagen nästan halverade, och Teater Giljotin blir av med 375 000 kronor.

– I värsta fall måste vi lämna scenen på Torsgatan. Vi har fått sänkta anslag också från kulturrådet, så det är en ganska kraftig smäll. Och lämnar vi den här scenen blir det nog ingen annan teater som flyttar in, för ingen har råd. Och det verkar varken staden eller staten ta ansvar för, säger teaterns konstnärlige ledare Rikard Borggård.

För honom kom beskedet som en kalldusch och han fick reda på det genom media. Han säger att teatern inte fått några förvarningar och hade gärna sett en bättre dialog. Patrik Liljegren, chef för den avdelning på kulturförvaltningen som fördelar anslagen, håller inte med.

– Vi har haft en ganska intensiv dialog. Det var en stor debatt för två år sedan när vi tog fram det nya stödet så det är ingen överraskning. Och en gång i månaden bjuder vi in till möten där man kan komma och diskutera sin ansökan. Det har varit välbesökt och omtyckt, men alla kommer inte.

Sedan ett par år har ansökningsförfarandet gjorts om. Ansökningarna behandlas dels av sakkunniga tjänstemän och dels av en referensgrupp. Förutom verksamheternas konstnärliga kvalitet bedöms också räckvidden, hur de som söker ska nå nya målgrupper, delaktighet och hur de sköter ekonomin.

Till vinnarna i årets anslagsfördelning hör Stiftelsen Carl och Elise Eldhs ateljé, vars museum i Carl Eldhs gamla ateljé i Bellevueparken ska återinvigas nästa år. De får bidraget höjt från 125 000 till 400 000 kronor. Moderna Dansteatern på Skeppsholmen plussas på med 100 000 kronor, liksom Fasching. Folkets Bio, som driver biografen Zita på Birger Jarlsgatan får 50 000 kronor mer.