Kraftigt ökat valdeltagande i kyrkovalet

Österåkers kyrka
Österåkers kyrka
I Österåker är det oklart vem som kommer att styra i kyrkofullmäktige den kommande mandatperioden. S som haft ordförandeposten i kyrkorådet backade, men är fortfarande största parti.

– Jag vågar överhuvudtaget inte gissa hur det blir. Hittills har vi regerat med Levande kyrka, men hur det blir framöver vet jag inte, säger Jörgen Palmberg (S), kyrkorådets ordförande i Österåker-Östra Ryds församling.

Levande kyrka backade

I kyrkovalet tappade S, enligt den preliminära röstsammanräkningen, ett mandat och har nu 10 av totalt 35 mandat i det som efter årsskiftet heter Österåkers pastorat (Österåker Östra Ryds församling och Ljusterö-Kulla församling). Samarbetspartnern Levande kyrka ser ut att ha backat ännu mer – från 11 till 6 mandat.

– Vi får sätta oss och prata med varandra och se vem som ska sitta vid rodret. Vi kommer att sondera möjligheterna och se vilka vi eventuellt kan liera ihop oss med, säger Jörgen Palmberg, som just nu inte ens vet om S kommer att sitta med i en framtida majoritet.

Posk näst störst i Österåker

Näst största parti/nomineringsgrupp i kyrkovalet i Österåker blev Posk (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) med nio mandat, följt av Borgerligt alternativ som backade från 8 till 6 mandat. Centern som den här gången valde att ställa upp i valet fick tre mandat.

– Jag tycker det visar att politiska partier visst hör hemma i kyrkan, säger Jörgen Palmberg, apropå debatten om att de etablerade partierna inte borde ägna sig åt kyrkopolitik.

Valdeltagandet i Österåker blev 15,74%. Som jämförelse var valdeltagandet 2013 i Österåker-Östra Ryds församling 9,9%.

Framåt för Posk i Vaxholm

 Vaxholms församling vann Posk (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) klart med 64,96% av rösterna mot 35,04% för Tradition och Förnyelse i Vaxholms församling (TFiVf). Posk gick framåt jämfört med valet 2013 och knep ytterligare två mandat, totalt 16, jämfört med TFiVf som backade motsvarande från 11 till 9 mandat.

Valdeltagandet ökade kraftigt i Vaxholm och var 20,59%, vilket är nästan det dubbla jämfört med kyrkovalet 2013 då bara 10,72% röstade.

 

Fakta

Mandatfördelning, preliminära siffror

Österåker pastorat (Österåker-Östra Ryds församling och Ljusterö-Kulla församling)

Socialdemokraterna: 10

Borgerligt alternativ: 6

Centerpartiet: 3

Levande kyrka i Österåkers pastorat: 6

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk): 9

Vänstern i svenska kyrkan: 1

Totalt: 35 mandat

Vaxholms församling:

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk): 16

Tradition och Förnyelse i Vaxholms församling: 9 

Totalt: 25 mandat

Källa: Svenska kyrkan