Kragen räddade livet på Bamse

Magdalena Ingvarsen undviker kvällspromenader med tvåårige Bamse sedan attacken för tre veckor sedan.
Magdalena Ingvarsen undviker kvällspromenader med tvåårige Bamse sedan attacken för tre veckor sedan.
Bamse överlevde attacken från den okopplade amstaffen endast tack vare halskragen. Flera Husbybor vittnar om ­andra hundattacker.

– Vi är flera som är rädda, säger Bamses matte Magdalena Ingvarsen.

Det var vid 17.30-tiden för snart tre veckor sedan. Magdalena Ingvarsen var ute på promenad med Bamse, en malteser som hon skaffade för två år sedan när hon var djupt nere i en depression.

I höjd med den nedlagda förskolan vid Bergengatan kom plötsligt en stor vit och brun amstaffhund i full fart mot dem.

– Ägaren skrek: ”Ta upp din hund!” Men jag hann inte. Amstaffen tog tag i min hund och skakade den hit och dit. Jag tänkte att Bamse kommer att dö. Det var som i en skräckfilm.

Amstaffens husse och hans kamrat var snart ifatt. Enligt Magdalena började hussen sparka på sin egen hund för att få den att släppa taget. Men det hjälpte inte. Då tog kamraten tag i amstaffens bakben och drog.

– Det sa duns. Sedan låg Bamse blodig och helt stilla på marken. Jag var helt chockad. Min första tanke var att hjälpa min hund, så jag tog upp honom och sprang, ­säger Magdalena Ingvarsen.

Amstaffens ägare försvann åt andra hållet och sa enligt Magdalena till henne att det inte skulle ha hänt om hon bara hade plockat upp sin hund.

Vid attacken bar Bamse en halskrage för att inte kunna slicka i ett tidigare sår.

– Det räddade hans liv, sa veterinären. Amstaffen kom inte åt halsen ordentligt på grund av kragen.

Bamse fick sys och fick smärtstillande medicin. Nu har såren nästan läkt, men för amtaffens husse väntar inga åtgärder.

– Polisen gör ingenting. De säger att det är svårt att få tag i ägaren.

Magdalena Ingvarsen såg amstaffen och dess ägare igen förra söndagen på Järvafältet, men vågade inte konfrontera dem. Hunden gick lös även nu.

Två andra hundägare säger att de har många fler exempel hundar som går till attack mot andra hundar. Och att de ser okopplade hundar varje dag.

– Hundarna går ut med ägarna, i stället för tvärtom. Det kommer att bli konflikter om det inte blir ordning på det här, säger Mirja Holm på Bergengatan.

Hittills i år har 15 brott där hundar var inblandade anmälts i Kista – det är dubbelt så många som ­under hela 2011.

Enligt Svenska bostäders trygghetsundersökning 2009 tyckte var fjärde Husbybo att ”kamphundar eller andra stora hundar” var ett stort problem. Närpolisen i Kista har inte samma uppfattning.

Djurskyddspolisen i Stockholms län har på flera platser i länet gjort insatser mot okopplade ”kamphundar”. Men inte i Kista.

– Just i västerort säger de att de har kontroll på det. Vi har frågat alla distrikt, och i västerort har de inte velat ha hjälp, säger Joakim Johansson, enhetschef vid djurskyddspolisen.

En polisman i västerort som vill vara anonym, menar att polisledningen i distriktet inte förstår hur drabbande det kan vara för en person att se sin hund attackeras och nästan dödas, och att sådana ärenden kanske borde prioriteras högre.

Bamse har blivit mer reserverad och osäker efter attacken. Och Magdalena vågar inte längre ta kvällspromenader med sin fyrbenta vän.

Tanken på att Bamse nästan rycktes ifrån henne är för svindlande för att ta till sig.

– Det är tack vare Bamse som jag mår bra i dag. Han har varit bättre än alla mediciner i världen. Jag kan inte föreställa mig ett liv utan honom.

Fakta

15 hundbrott har anmälts hittills i år

Hundar ska i Kista hållas kopplade på offentlig plats. Undantaget är på hundrastområde eller hundrastgård.

Polisen kan bötfälla hundägare som har sina hundar okopplade.

Polisen kan också besluta om att en hund ska vara kopplad och/eller ha munkorg. I värsta fall kan de omhänderta en aggressiv hund och förbjuda personer att ha hund.

I Kista anmäldes förra året åtta brott där hundar var inblandade. Hittills i år har 15 brott anmälts.

Källa: Polisen