Kramande tjuv fast på övervakningsfilm

Tjuven tvingade på kvinnan en kram på Gärdets tunelbane­station. Under tiden stal han hennes ­mobiltelefon.

Nu har han dömts för grov stöld.

Kvinnan hade varit ute på en krog vid Stureplan och var på väg hem en sen lördagsnatt. Hon tog tunnelbanan från Östermalms torg och klev av vid Gärdet. När hon stod och väntade på hissen kom en man fram och började prata med henne.

Kvinnan tyckte att han var lite obehagligt påträngande och funderade på att gå därifrån, men bestämde sig för att det kändes värre att gå ensam den längre vägen hem.

Efter en stund ställde sig mannen mitt emot henne och kramade henne. Hon beskriver att hon blev stel som en pinne och försökte få bort honom, men han höll kvar kramen länge.

Under tiden tog han enligt domen hennes telefon som hon hade i ett innerfack i väskan. På vägen hem upptäckte hon att den var borta.

Några veckor senare gav sig tjuven på en berusad man på Östermalmstorgs tunnelbanestation. Mannen satt på en bänk och hade lagt sin Iphone i knät. Tjuven satte sig bredvid. När mannen gick på tåget upptäckte han att telefonen var borta.

Brotten filmades av övervakningskameror. Ett par månader senare var en polis ute för att leta efter den misstänkte och fick syn på honom på Östermalmstorgs tunnelbanestation. Polisen kallade på förstärkning och de stoppade mannen.

Han förnekade först händelsen, men uppgav senare att han inte mindes vad som hänt. Han har nu dömts av Stockholms tingsrätt för grov stöld till skyddstillsyn med samhällstjänst.

Det här tillvägagångssättet är långt ifrån unikt.

– Det har blivit väldigt vanligt att tjuvarna kramas för att distrahera, särskilt på helgnätter. Ofta väntar de ut en ensam person som är på väg hem och kanske är lite glad i hatten, säger Peter Enell på Citypolisen.

Tjuven eller tjuvarna kan också distrahera personen med en spontan dans.

– Det handlar om att komma nära utan att det ska uppfattas som konstigt. Eftersom vi exponerar telefonen hela tiden vet tjuven ofta i vilken ficka eller vilket fack den förvaras, säger Peter Enell.

Fakta

Här är tjuvarnas vanligaste trick

Olika tillvägagångssätt som tjuvarna använder för att distrahera:

Kramas. Kramar ensam person på väg hem från krogen.

Dansar. En eller flera personer dansar och försöker locka med sig någon som man har valt ut.

Fotbollsdribblar. Visar bolltricks – ofta för killar – för att imponera och distrahera.

Spiller något. För att sedan vara hjälpsam och torka av.

Källa: Citypolisen