Kränkt politiker får inget gehör

Det är inte ett brott att insinuera att bygglovspolitikern Erik Pettersson (M) skulle vara korrupt på internet.

Det slår åklagare fast om fallet som vållat debatt i Värmdö.

För två veckor sedan polisanmälde Erik Pettersson (M) Aurora Gullberg (S) och Charlie Hansson (S) för förtal på websidan Värmdö exposed.

På websidan som ändrades inför lanseringen beskrevs Erik Pettersson på följande sätt: ”Om kommunal korruption hade ett namn – hade det varit Erik Pettersson (M)?”

Bakgrunden är att Erik Pettersson som är ordförande i bygg- miljö-, och hälsoskyddsnämnden i Värmdö har en firma, vars syfte bland annat är konsultverksamhet inom byggbranschen. De två socialdemokraterna skriver att det pratas tyst om detta inom moderaterna, trots att alla vet om det.

Erik Pettersson tycker att påståendet är oförskämt eftersom det inte är sant.

– Jag bedriver ingen sådan konsultverksamhet. Företaget är registrerat på det viset eftersom vi tänkt oss det från början. Men eftersom jag har den position jag har, erbjuder vi inte den här tjänsten. Det här måste få konsekvenser, säger han.

Men några konsekvenser blir det inte för Gullberg och Hansson. Åtminstone inte nu. I onsdags bestämde en åklagare att förtalet inte är tillräckligt grovt för att en allmän åklagare ska lägga ner resurser på det.

Thomas Häggström, överåklagare och chef för Utvecklingscentrum Stockholm, har tittat på vilka typer av förtal som åklagarmyndigheten ska ta upp.

– Det är egentligen bara i undantagsfall som förtalsbrott faller under allmänt åtal. Hela en persons sociala existens ska vara hotad, man ska vara tvungen att flytta från orten. Det kan till exempel handla om att man blivit utpekad som pedofil, säger han.

Thomas Häggström säger också att offentliga personer ska tåla lite mer än andra.

– Men å andra sidan ska ju folk vilja ta på sig den här typen av politiska uppdrag. Det är en balansgång.

Om Erik Pettersson vill gå vidare med fallet kan han väcka så kallat enskilt åtal. Då får han själv stå för eventuella kostnader.

– Jag har inte bestämt mig för hur jag ska göra än, säger han.