Kransenbor förbereder sig för en värld utan olja

”Jag är vegetarian, sorterar och köper närproducerat”. Malin Khoso tänker dagligen på klimathotet och vill leva som hon lär.
”Jag är vegetarian, sorterar och köper närproducerat”. Malin Khoso tänker dagligen på klimathotet och vill leva som hon lär.
De förbereder sig för en värld utan olja och ett klimat i kris.

De är beredda att flytta ut i skogen och odla eget.

Nu är omställningsrörelsen på ingång i Midsommarkransen.

– Vi försöker göra något lokalt, det är ju det omställningsrörelsen handlar om. Ett initiativ från medborgare som känner att det händer för lite på politisk nivå, säger småbarnsmamman Malin Khoso, en av fyra initiativtagare till att ta rörelsen till Midsommarkransen.

Omställningsrörelsen, som handlar om att anpassa sig efter förändringar i klimat och sinande resurser, startade i England 2006 och har på några år spridit sig över världen.

Nu hoppas Malin Khoso att den även ska få ordentligt fäste i Midsommarkransen där ett första möte hålls ikväll. Hon menar att chanserna är goda.

Här fick Miljöpartiet hela 34 procent av rösterna i förra riksdagsvalet och många av dem som bor här är engagerade i hållbar utveckling.

Själv äter Malin Khoso vegetarisk mat, sorterar sitt avfall och köper alltid ekologiskt och närproducerat.

För henne är klimathot och sinande råolja en verklighet som lurar alldeles runt hörnet.

– Jag tänker på det här dagligen och gör vad jag kan. Det är viktigt att vi får börja prata om omställning. En del vet nog inte vad det betyder men man kan komma på mötet ändå.

Malin Khoso berättar om människor som flyttat till kollektiv i skogen och i det närmaste blivit självförsörjande med egenodlad mat och alternativa energikällor.

Hennes önskan är att påbörja något i den riktningen även här.

Går det att leva utanför ett system på det sättet?

– Det är sådana frågor som vi kommer att diskutera på mötet. Men vi ser att allt fler börjar odla tillsammans och försöker flytta matodlingen så att den blir lokal. Kanske kan vi starta en liknande förening här. En sådan här träff kan leda till så mycket!

Mötet hålls på Tellus bio och kafé ikväll klockan 18.30.

Fakta

Nätverk för alternativ energi

Omställningsrörelsen arbetar för att klara sig i ett samhälle med klimatförändringar och brist på olja.

Många använder alternativa energikällor och odlar egen mat för att klara omställningen till ett fossilfritt samhälle.

Rörelsen startade i Totnes, England, 2006.

Källa: Transition network