ANNONS

Barnfamilj i Helenelund blev sjuka – misstänker vattnet

Höjd bakteriehalt i vattnet på Björkvägen i Helenelund, Sollentuna
Prover på vattnet från Björkvägen visade att det var "tjänligt med anmärkning".
Familjen Asp på Björkvägen i Helenelund började må dåligt vid jul. Eter tre veckors magsjuka kontaktade de SEOM. Vattenprov togs, och resulterade i en anmärkning på grund av förhöjda halter av mikroorganismer.
ANNONS

– SEOM har vetat om det utan att ha vidtagit åtgärder. De duckar. Jag undrar hur bra koll de egentligen har på VA-nätet, säger Carl Asp.

Han är upprörd då de har små barn i familjen, ett spädbarn på fyra månader och en son på två år.

– De har druckit detta vatten i tre veckor. Skrämmande! säger han.

Prov på vattnet togs i förra veckan

Sollentuna Energi & Miljö, SEOM, tog ett första prov i måndags i förra veckan. Det visade att vattnet var tjänligt, men att ”det kunde vara något” förklarar SEOM:s VA-chef Åsa Snith.

Indikationen var så svag att det kunde ha orsakats av att någon rört kranen, uppger SEOM, som därför tog ett nytt prov i onsdags den 15 janari.

Omprovet visade att vattnet var fritt från bakterier, men att det fanns förhöjda halter av så kallade mikroorganismer.

Tjänligt men ”med anmärkning”

Sådana finns naturligt i vår omgivning och vår kropp och enligt SEOM fastslog provsvaret att vattnet var tjänligt, men med en anmärkning. Det betyder att vattnet är ofarligt att dricka – men att SEOM bör hålla lite uppsikt över vattnet.

Mikroorganismer av den här halten påverkar inte hälsan negativt, meddelar SEOM, något de har varit i kontakt med Livsmedelverket för att fullt ut säkerställa.

ANNONS

Ledningarna spolas

Vattenledningarna i gatan på Björkvägen har för säkerhets skull spolats till viss del i helgen, och de kommer att spolas igenom helt i dag den 21 januari.

Nya prover tas också från vattenledningarna i Björkvägen, från en annan fastighet på gatan, och från en annan gata i närheten. Resultatet av de proverna kommer senare i veckan.

– Vi har vidtagit de åtgärder som Livsmedelsverket rekommenderar och har också kontinuerlig kontakt med Norrvatten som sköter vattenanalyserna för att följa det här noggrant. Resultaten visar inget som ger anledning till oro, säger Åsa Snith.

Informerade via hemsidan i fredags

I fredags gick SEOM ut på sin hemsida med uppgiften om vattenkvaliteten på Björkvägen. ”Tjänligt med anmärkning innebär att vattnet inte är helt bra men det bedöms inte medföra någon omedelbar hälsorisk”, skrev man då.

– De har vetat sedan i måndags att det var något med vattnet och först på fredagen gick de ut med information. Dessutom räcker det inte att gå ut via hemsidan, det är helt fel sätt. Sådan här information måste de distribuera med post till hushållen, säger Carl Asp.

SEOM: ”Oftast något inom fastigheten”

Han berättar att det inte bara är familjen Asp som har haft besvär på grund av vattnet utan flera av grannarna på Björkvägen.

Enligt Åsa Snith är det emellertid endast i familjen Asps fastighet som vattenproverna har indikerat något avvikande resultat.

– Det är vanligt när vi ser förhöjda bakterier att det är något inom fastigheten. Men de har en nyrenoverad villa så det minskar sannolikheten för att det ska vara något hos dem som ligger bakom, säger hon.

Enligt Carl Asp har även grannar drabbats. Har ni hört av flera på Björkvägen?

– Grannarna började prata med varandra när det blev känt och i fredags ringde en annan på Björkvägen och sa att det kändes olustigt i magen.

Vad betyder egentligen ”tjänligt med anmärkning” som ni formulerar det?

– Att det är ofarligt. Det är i regel inget man märker eller känner av.

Vad som har orsakat de höjda halterna av mikroorganismer vet SEOM inte ännu.

– Nej, vi måste följa upp det här först, både i det aktuella huset och på hela gatan, säger Åsa Snith.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.