Vid halvniotiden på onsdagmorgonen stannade flera förbipasserande till vid den ovanliga synen. Utanför apoteket vid Gullmarsplan låg en stor, spräcklig fågel med lång näbb, synbarligen död.

Samma morgon fick Naturhistoriska Riksmuseet in ytterligare en rapport om en död morkulla från Pungpinan, inte långt därifrån.

– Det är inte ovanligt att morkullor kraschar in i byggnader. Den flyger söderut på natten såhär års och kan lätt bli förvirrad av stadsljusen, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska Riksmuseet.

Vad ska man göra?

– Är den nykrockad och fortfarande känns varm kan det hända att den kvicknar till. Det gäller iallafall för småfåglar, med större fåglar som morkullor är jag inte lika säker.

Det bästa är att kontakta Stockholms vildfågelrehab för att få råd om fågeln är skadad.

Jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet Didrik Vanhoenacker

Jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet Didrik Vanhoenacker

Bengt Olofsson

– Man får ta hand om en skadad fågel i 48 timmar. Om den lever kan man låta den ligga i en mörk flyttkartong, säger Didrik Vanhoenacker.

Vad är morkullans problem?

– Det är en ganska tung fågel som flyger snabbt och har inte den bästa manöverbarheten. Det är ingen ladusvala direkt. När den kommer brakande i full fart i mörkret och blir förvirrad av stadsljusen, då kanske det inte är den fågel som har lättast att undvika plötsliga hinder, säger Didrik Vanhoenacker.