Nya krav på ordningsvakter i centrumen

Sätra centrum
Kraven på ordningsvakter i centrumen fortsätter att komma in till Skärholmens stadsdelsförvaltning. "Jobbar natt och känner mig väldigt otrygg när jag ser ungdomsgängen som säljer knark och slåss på nätterna", skriver en Sätrabo.

I vintras och våras kom cirka tio medborgarförslag till stadsdelsförvaltningen, med krav på ordningsvakter i centrumen. De som skrev önskade sig framför allt mer trygghet och ordning i Sätra och Vårberg centrum.

I höst har ytterligare fem medborgarförslag om ordningsvakter kommit in, alla från Sätrabor. De berättar om droghandel, om ungdomar som röker cannabis och om bråk och stök under kvällar och nätter.

Flera av dem hänvisar till att polisen inte är tillräckligt närvarande. Därför vill man ha ordningsvakter i stället. ”Mycket ungdomsproblem. Slagsmål. Inga poliser. Mycket knarkförsäljning. Vi måste ha patrullerande ordningsvakter inom stadsdelens område”, skriver en man. ”Jag vill ha förordnade vakter som är anställda under stadsdelen”, skriver en annan.

Medborgarförslagen tas upp vid mötet i Skärholmens stadsdelsnämnd den 26 oktober. Majoriteten där har tidigare gjort tummen ner för ordningsvakter. Men debatten där lär fortsätta, liksom i kommunfullmätkige