ANNONS

Krav på en utbildning för cykelreparatörer

cykelreparation
Det råder brist på cykelreparatörer.
Det är brist på cykelreparatörer i Sverige – något som märks inte minst så här års.
Cykelbranschen har länge krävt en yrkesutbildning på högskolenivå – men fått nej.
ANNONS

Cykelpendlingen ökar starkt, inte minst i storstäderna. Samtidigt blir cyklarna mer avancerade. Både vanliga cyklar och elcyklar kräver alltmer kunskap av dem som underhåller och reparerar dem.

– Samtidigt råder det brist på cykelreparatörer i Sverige. Behovet hos de stora cykelkedjorna är enormt och även mindre handlare har svårt att hitta bra reparatörer, säger Joakim Stenberg, vd för intresseorganisationen Cykelbranschen.

Ett sätt att råda bot på bristen är att starta yrkeshögskolor för cykeltekniker, anser han. I grannlandet Danmark finns det tre sådana, men i Sverige saknas de helt.

– Vi har ansökt om att få starta en yrkeshögskola fem gånger, senast tillsammans med Forshagaakademin. Vi har fått nej varje gång. Nu testar vi möjligheten att starta en gymnasieutbildning i stället, säger  Joakim Stenberg.

”Gymnasiet bättre nivå”

Det är Myndigheten för yrkeshögskolan som avslagit ansökningarna. En bärande motivering har varit att den utbildning som föreslagits inte har det teoretiska djup som krävs för eftergymnasiala utbildningar, enligt lagen om yrkeshögskolan.

– Vi kan se att det finns ett behov av fler cykeltekniker, men ansökan var problematisk på flera sätt. Spontant kan jag tänka mig att en gymnasieutbildning är en nivå som passar bättre, men det beror förstås på vilken teori man lägger in i utbildningen, säger Bengt-Olv Åradsson, handläggare på Myndigheten för yrkeshögskolan.

Ger höjd status

Högskola eller gymnasium – Joakim Stenberg är viss om att en utbildning behövs.

– Som det är nu plockar butikerna in folk från gatan som är intresserade av att meka. Det blir bra det också, men det tar tid att lära upp dem. Kvaliteten skulle öka med en utbildning, liksom statusen på yrket.

Nu är det fullt upp hos cykelreparatörerna

ANNONS

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.