Min lokala hjälte

Kravallpolis kom till Lagret

Tania Hornos Garcia, fritidsledare på Musikhuset, ska ge sin bild av vad som hände när polisen kom dit.
Tania Hornos Garcia, fritidsledare på Musikhuset, ska ge sin bild av vad som hände när polisen kom dit.
Fritidsledaren Tania minns hur polisen kom in på fritidsgården i Storvreten när oroligheterna spred sig över Stockholm i maj.

Nu ingår hon i arbetet där forskare ska kartlägga vad som hände.

Oroligheterna började i Husby på kvällen söndagen den 19 maj. Men brinnande bilar och stenkastning spred sig snart till andra delar av Stockholm. I Botkyrka drabbades först Fittja innan tumultet spred sig till Hallunda och Norsborg. Från övriga delar av Botkyrka kom inga rapporter om större problem.

På fritidsgården Musikhuset Lagret i Storvreten jobbade fritidsledaren Tania Hornos Garcia samma vecka. Nu ska hon delta i ett öppet vittnesseminarium vid Södertörns högskola. Det här är hennes version:

– Vi hade öppet på fredagen och allt var som vanligt. Folk spelade kort, biljard och i studion var det några som rappade, säger hon.

Hon berättar att hon i fönstret såg hur det kom en polisbil. Först trodde hon att det var närpolisen som kom på besök. Sedan såg hon att poliserna var kravallutrustade.

– De gick in och sa att de letade efter några personer som var misstänkta för en containerbrand.

Enligt henne gick poliserna sedan hårt fram i jakten på misstänkta personer.

Även polisen kommer till seminariet. Biträdande närpolischef Johan Åkerlund jobbade med att samordna polisen och de så kallade ”goda krafterna”, som nattvandrare och kommunpersonal.

– Jag var inte på plats men i efterhand har jag förstått att det skedde något inne på fritidsgården som inte var bra. Det har kommit synpunkter på både polisens agerande och på fritidsgårdens personal. Polisen har varit där efter händelsen och vad jag förstår så har vi förstått varandra, säger Johan Åkerlund som själv inte kommer att delta vid seminariet.

Poliser från andra delar av Stockholm, och även övriga delar av landet, kom till Botkyrka.

– Allt kändes fruktansvärt onödigt. Oroligheterna kostade skattebetalarna stora summor. Och på Botkyrka kommun jobbade personal stora mängder övertid, säger Åkerlund.

Tania Hornos Garcia berättar att man dagen efter övervägde att hålla stängt på fritidsgården, men valde att hålla öppet.

– Jag tycker att det var rätt beslut. Jag vet inget bättre tillfälle för gården att vara öppen än under de här dagarna, säger Johan Åkerlund.

Fakta

Paneldebatten är öppet för alla

Vittnesseminariet Brinner ”förorten”? äger rum klockan 13-16 på torsdag i biblioteket vid Södertörns högskola.

Det sker i form av en paneldebatt som är öppen för alla.