Krävde rödljus – fick höjd fartgräns

Beatrice Banian Lindberg krävde i våras en trafiksignal vid övergångsstället utanför förskolorna på Slättgårdsvägen. Hon har inte fått något 
besked. Däremot finns nu ett förslag om att höja hastighetsgränsen.
Beatrice Banian Lindberg krävde i våras en trafiksignal vid övergångsstället utanför förskolorna på Slättgårdsvägen. Hon har inte fått något 
besked. Däremot finns nu ett förslag om att höja hastighetsgränsen.
Trafikkontoret vill införa nya hastighetsgränser på flera vägar i Hägersten och delar av Liljeholmen.

Utanför två förskolor föreslås höjd fartgräns från 30 till 40 kilometer i timmen, något som upprör föräldrar.

– Det är fel att höja hastigheten. Man bör i stället satsa på åtgärder som ökar trafiksäkerheten. Vi har länge önskat ett rödljus vid övergångsstället, säger Feng Chou som hämtar sin dotter på en av förskolorna vid Slättgårdsvägen i Mälarhöjden.

Han får medhåll av Beatrice Banian Lindberg som redan i våras samlade in namn på en protestlista till trafikkontoret.

– Jag har varit nära att bli påkörd två gånger. Bilarna stannar inte trots att man går över med barnvagnen. Det står parkerade fordon vid vägen och på vintern är sikten obefintlig.

Utmed Slättgårdsvägen finns förskolorna Juvelen och Slättgården samt Mälarhöjdens skola. Utanför skolan föreslår trafikkontoret att den nuvarande hastighetsbegränsningen behålls. Men något sådant undantag finns inte för förskolorna, där blir det 40-gräns om förslaget går igenom.

förslaget är resultatet av en översyn av hastighetsgränserna i tre pilotområden i Stockholm, däribland Hägersten och delar av Liljeholmen. På exempelvis Bäckvägen och Telefonvägen, sänks fartgränsen från 50 till 40 kilometer i timmen. Men det blir även höjningar från 30 till 40 på bland andra Blommensbergsvägen och större delen av Mälarhöjdsvägen.

Syftet med översynen är att anpassa hastigheterna till omkringliggande miljö, som det heter.

Enligt Daniel Firth vid trafikkontoret har man inte samma krav på 30-gräns vid förskolor som utanför grundskolor. Orsaken är att skolbarn oftare går till skolan själva, medan förskolebarn lämnas av föräldrarna.

Men vad säger du om den ökade oro som många småbarnsföräldrar känner på Slättgårdsvägen?

– Jag förstår den, jag tycker inte heller att det här är ett klockrent förslag. Därför är det viktigt att det nu går ut på remiss och att det blir en diskussion om det.