Min lokala hjälte

Värmdöborna: ”Vi vill ha vår lokalpolis tillbaka”

Chatrin Billefors och Annette Arvo vill att öka den lokala polisnärvaron. ”Man ser dem, men det är inte som det var förut. ” säger Annette Arvo (till höger).
Chatrin Billefors och Annette Arvo vill att öka den lokala polisnärvaron. ”Man ser dem, men det är inte som det var förut. ” säger Annette Arvo (till höger).
Stök i centrum, ökad otrygghet och knappt en polis synlig på gatan. Värmdöborna har fått nog. Nu stödjer nära 2 000 personer Facebook-upproret ”Vi som vill ha tillbaka lokalpolisen”.

– Det har börjat hända saker här sedan polisen försvann. Det är mer bråk i centrum, stök och klotter. Postlådor exploderar och det förstörs på förskolor och brinner lite varstans. Allt har ökat. Polisen skulle kanske inte själva säga att det är så, men det är så jag upplever det, säger Chatrin Billefors, 49.

Hon och väninnan Annette Arvo, 43, står och väntar på bussen i Gustavsberg en förmiddag i slutet av september. Vi frågar när de senast såg en polis i centrum. Annette Arvo funderar.

– Man ser dem, men det är inte som det var förut. Och är de här så går de en runda, sedan åker de igen, säger hon.

De är inte ensamma om att tycka att polisens närvaro i Värmdö har minskat sedan deras omorganisation. I slutet av sommaren startade två Värmdökvinnor, Helena och Helena, ett uppror på Facebook. ”Vi som vill ha tillbaka lokalpolisen i Värmdö”, heter sidan som har fått nästan 2000 medlemmar.

– Förr gjorde lokalpolisen allt från alkoholtester på lördagsmorgnar vid sportevenemang och kontinuerliga hastighetskontroller till att åka på brott. Nu finns de inte alls här ute, säger initiativtagarna som valt att inte gå ut med sina efternamn i artikeln.

Helena och Helena har skapat facebook-gruppen Vi som vill ha tillbaka lokalpolisen i Värmdö.

Helena och Helena har skapat Facebook-gruppen Vi som vill ha tillbaka lokalpolisen i Värmdö.

Polisens ombildning har fått mycket kritik, bland annat för att färre antal brott klaras upp jämfört med tidigare, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Polisförbundet varnar om poliser som slutar i förtid och den lokala närvaron har blivit sämre sedan många poliskontor lagts ner.

Tanken var att polisen skulle komma närmare medborgarna genom att vara synliga i sina områden ändå, men lokalpolisområdeschefen Marie Hummer medger att man inte har lyckats i Värmdö.

– Det ser väl inte jättebra ut. I omorganisationen har det varit och är fortfarande ganska rörigt. Vi har inte fått ut lika många poliser som jag hade önskat till Värmdö för att vi inte har haft resurserna, säger hon.

Som en del i polisområde Syd, som omfattar såväl Nacka som Huddinge och Södertälje, hamnar Värmdö inte högst upp på listan när det gäller polisnärvaro, enligt Hummer.

– Vi har ett sydperspektiv på hur vi ska fördela resurser. Därmed inte sagt att vi inte ska ha någon polisnärvaro i Värmdö. Vi är där och gör bedömningar utifrån den lokala problembilden, men vi skulle behöva lite mer resurser, säger hon.

I morgon, onsdag, deltar Marie Hummer på kommunstyrelsens möte på lokalpolitikernas initiativ. De kräver en redovisning av polisens närvaro i Värmdö efter ombildningen.

– Vi gav förslaget och majoriteten gick med på att bjuda hit dem. Det är en viktig trygghetsfråga för medborgarna att polisen finns här. Vi är kritiska mot att staten drar bort sin närvaro. Det är uppenbart att den nya polisorganisationen har stora brister och behöver ses över på många sätt. Det blir intressant att höra vad polischefen rapporterar, men jag tror att symboliken i fysisk närvaro är extremt stark, liksom nyttan. Men det kräver förstås att det finns en rimlig bemanning och där har regeringen gjort en stor satsning som vi hoppas ska ge resultat, säger Mikael Lindström (S), oppositionsråd.

I regeringens höstbudget får polisen två miljarder kronor under fyra år, pengar som ska gå till att anställa fler poliser. Marie Hummer tror och hoppas att satsningen kommer att märkas även i Värmdö.

– Det är självklart min förhoppning att vi får en tilldelning av resurser så att vi kan uppfylla de förväntningar som finns på oss, säger hon.

På ett kafé i Gustavsbergs centrum sitter paret Ronny och Eva. De hoppas att polisen får ordning i sin nya organisation och kan vara mer ute på Värmdö.

– Det byggs så mycket här. Flera tusen nya personer kommer hit och så minskar man polisnärvaron. Det går inte ihop. Man ska ju inte snacka skit om poliserna, de rår ju inte för att det är som det är, men jag skulle vilja att de syntes mer, säger Ronny, som nöjer sig med att presentera sig vid förnamn.

Eva nickar.

– Ibland kanske man vill ge eller få lite information och det är ju lättare om de patrullerar runt i centrum, säger hon.

 

Vad kan polisen göra bättre i Värmdö?

Paula Bornsätter, 47:
– Polisen är väl överbelastad. De ska vara på många ställen samtidigt. Det är ju pengar och politik.
 Jag tycker vi ska lära av USA. De inte behöver inte vara två när de åker ut, lagen ska vara så stark att om du petar på en polis, då sitter du pyrt till.
Mira Kotanen, 31:
– Det är väldigt sällan man ser polisen tycker jag. De borde vara mer närvarande och i närheten. De borde röra sig mer på stan, runt omkring här.
Sven-Åke Alveving, 42:
– Polisen lär väl tycka att det inte är så kostnadseffektivt att öppna en lokal station här igen, sen är ju polisen mitt uppe i en omorganisation som kanske inte verkar vara så bra. Men någon lokalverksamhet borde man ju ha, om inte ett lokalt kontor kanske utöka närvaron i alla fall.