Kräver 66 miljoner av Migrationsverket

Migrationsverket
Migrationsverket ligger efter med handläggning av kommunens ansökningar om ersättning för mottagandet av asylsökande.
Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande.
Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande.
Tyresö kommun väntar på 66 miljoner kronor från Migrationsverket.

– Det är bedrövligt, säger Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande, som kräver att myndigheten betalar ut pengarna omedelbart.

Det är pengar för mottagandet av ensamkommande flyktingbarn och andra asylsökande som inte har betalats ut.

Hur länge har Migrationsverket släpat efter med betalningar?

– De släpar efter med betalningar vi skulle ha fått 2015, säger Fredrik Saweståhl.

Totalt handlar det om 66 miljoner kronor, enligt kommunens summering.

– Det är bedrövligt. Vi vill ha våra pengar. Om Sverige ska ha ett fungerande flyktingmottagande och ordning och reda så måste statliga myndigheter ha ordning och reda hos sig själva. Det är oansvarigt från statens sida, säger han.

Han tillägger:

– Vi kan inte ligga ute med pengarna i evighet. Utan de 60 miljonerna har kommunen plötsligt inte plus i resultatet, utan stort minus. Så kan vi inte ha det.

Till slut riskerar det att leda till att kommunen kan tvingas låna pengar för att betala löner och fakturor i tid, menar han. Nu kräver Moderaterna att Migrationsverket omedelbart betalar pengarna myndigheten är skyldig kommunen.

Tyresö kommun är långt ifrån ensam med att vänta på pengar. Migrationsverket ligger efter med handläggningen. Orsaken är att många asylsökande kom till Sverige i höstas – antalet ärenden ökade då med 400 procent, skriver myndighetens pressenhet i ett mejl till Lokaltidningen Mitt i Tyresö.

Migrationsverket poängterar att det inte rör sig om en skuld, utan att myndigheten inte har hunnit ta beslut om kommunernas ansökningar om ersättning.

Ersättningarna till kommunerna är prioriterade, menar myndigheten.

”Vi ökar just nu antalet nya medarbetare som ska arbeta med besluten om ersättning, personalstyrkan som handlägger dessa ärenden ska ökas successivt så att den fördubblas till våren.”, skriver pressenheten i mejlet.