Min lokala hjälte

De kräver ny demenssjuksköterska i Värmdö

Flera familjer som drabbats av demens har reagerat på att villkoren försämrats.
Flera familjer som drabbats av demens har reagerat på att villkoren försämrats.
Sen demenssjuksköterskan slutade i våras erbjuds inte längre samma stöd för drabbade.
Nu vill man att kommunen anställer en ny, och har fått ihop över 100 underskrifter.
- Vem fångar nu upp de som får en diagnos? Det är bedrövligt att de gör så här, säger Ullastina Blomquist.

Fram till i mitten av förra året fanns en sjuksköterska i Värmdö som hade som uppgift att ta hand om familjer som drabbats av demens. Men när hon slutade väntade man med att anställa en ersättare, något som väckte starka reaktioner.

– När min man fick en demensdiagnos 2015 så fanns en sjuksköterska som fångade upp en. När man får ett sånt besked så hamnar man faktiskt i chock och då fanns hon där för oss båda, och höll i en anhöriggrupp och en utbildning om hur man ska hantera det, säger Ullastina Blomquist.

Flera av de som fick hjälp av den tidigare anställda sjuksköterskan oroar sig över hur det ska gå för andra i framtiden.
– Det är väldigt synd om de som får diagnosen nu, som inte kommer att få all den hjälpen, säger Anita Bergman.
Hennes man blev diagnosticerad med demens för flera år sen och hon menar att den hjälp de fick betydde mycket för att klara av situationen.

Startat namninsamling

Nu har man genom Familjecenter för äldre startat en namninsamling där man ber Vård- och omsorgsnämnden att anställa en demenssjuksköterska i kommunen, för att de som i dag får en demensdiagnos ska kunna få samma hjälp och uppbackning som man tidigare fått. Över hundra personer har skrivit under förslaget.
– Det var verkligen en trygghet för oss och andra måste få möjlighet till samma stöd, säger Ullastina Blomquist.

”Tagit för lång tid”

Ordföranden i vård- och omsorgsnämnden Jan Dolk sa i en intervju med NVP.se från förra året att han inte tyckte att man behövde oroa sig och att det skulle ordnas en ersättare. Han säger nu att det i efterhand kan ha varit en olycklig formulering med tanke på hur det har blivit.
– Jag var för optimistisk i det här, det har tagit för lång tid. Jag gillar inte att skylla på förvaltningen men det här har inte blivit bra alls, säger Jan Dolk.


 

Mer om Värmdö:

Värmdö blir med bokpodd

Värmdöbor fixade hem åt nyanlända