Kräver fängelse för huliganupploppet

Nackabon fångad av en övervakningskamera på Södra station. Enligt åklagaren visar han med fingrarna att polisen längre upp i rulltrappan är i numerärt underläge.
Nackabon fångad av en övervakningskamera på Södra station. Enligt åklagaren visar han med fingrarna att polisen längre upp i rulltrappan är i numerärt underläge.
Åklagaren kräver minst ett års fängelse för Nackabon som åtalats för våldsamt upplopp på Södra station i fjol.

Även för övriga åtta åtalade kräver åklagaren fängelse.

Rättegången med de nio männen hölls vid Stockholms tingsrätt förra veckan.

Enligt åklagaren hade tre av männen, en från Nacka, en från Värmdö, och en från Sundbyberg, ledande roller vid konfrontationen med polisen och manade med rop och gester de övriga deltagarna att angripa polisen som var i numerärt underläge.

Vid rättegången förra veckan krävde åklagaren fängelse för samtliga åtalade.

För Nackabon krävde åklagaren minst ett års fängelse:

”Han var enligt min mening en av de mest framträdande anförarna”, skriver kammaråklagare Thomas Rickardsson i ett mejl till Mitt i Nacka.

Även för övriga deltagare yrkade åklagaren på fängelse, även för de som inte utövade något eget våld. I de senare fallen hänvisade Thomas Rickardsson till rättspraxis och yrkade på sex månaders fängelse.

Mitt i har sökt Nackabons advokat.

När Mitt i pratade med Nackabons advokat i maj, sa advokaten att Nackabon har sagt att han har befunnit sig på Södra station och att det är han som syns på kamerabilderna men att han inte har anfört upploppet utan endast råkade vara den förste upp för rulltrapporna.

Det var den 7 mars 2015 som enligt åklagaren minst 140 personer befann sig på Södra station, i samband med fotbollsderbyt mellan AIK och Hammarby. Folksamlingen gjorde rusningar och angrep poliserna med knallskott och bengaler. En polis skadades allvarligt av den rök som utvecklades.

Dom meddelas senare.

Läs även här.