ANNONS

Bank kräver högre kontantinsats i innerstan

Höga bostadspriser i innerstan gör att Danske bank skärper lånekraven i attraktiva innerstadsområden, skriver Dagens industri.
ANNONS

De höga priserna för att köpa en ny lya i innerstadsområden har fått Danske Bank att i vissa fall kräva större kontantinsats av bostadsköparen.

När det gäller vissa riktigt dyra objekt, exempelvis Östermalm och Vasastan i Stockholm, där priserna är extremt höga kan vi ibland kräva att bolånetagaren lägger in mer än 15 procent i kontantinsats, säger Stojko Gjurovski, chef för privatmarknad på Danske Bank, till Dagens industri.

Anledningen är att det alltid finns en högre risk i de riktigt dyra objekten, enligt privatmarknadschefen.

– Vi gör en ordentlig analys. Om det är speciella objekt och ekonomin är lite tuff, då kan det vara en fördel att lägga in en högre insats för att få en lägre månadskostnad i kalkylen, säger Stojko Gjurovski till DI.

Han uppskattar att det rör sig om 10 till 20 procent av de lån som banken beviljar i storstad. Dagens industri har varit i kontakt med flera andra banker som säger att det inte finns några centrala riktlinjer kring innerstadsobjekten.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.