Kräver skadestånd för sin krossade axel

Här halkade Birgitta Gille i februari.
Här halkade Birgitta Gille i februari.
Birgitta Gille halkade och krossade ­axeln på kommunens mark i februari.

Nu kräver hon skadestånd, men väldigt få får ersättning efter skador.

Vallentunabon Birgitta Gille har hunnit bli riktigt arg på Vallentuna kommun för den dåliga halkbekämpningen i vintras. Det undermåliga­ vinterunderhållet i västra­ Bällsta menar hon är ­direkt orsak till att hon halkade och krossade axeln i februari – en skada som hon fortfarande har ont av.

– Jag hade aldrig kunnat tro att det skulle påverka mig så mycket, säger hon.

Nu kräver hon kommunen på skadestånd eftersom hon bland annat inte kunnat köra bil, handla ­eller ens knyta skorna efter olyckan.

Det var en mörk kväll och Birgitta Gille var på väg hem. Där bostadsområdet Örtagårdens väg gick över i kommunens gångväg på Wirséns väg skedde olyckan.

– Det var inte upplyst där och jag ramlade framstupa. Jag hörde hur det krasade i axeln. Sedan svimmade jag, berättar hon.

Generellt sett är svårt att få skadestånd av kommunen. Av tio skadeståndsanspråk som kom in till Vallentuna kommun under förra året fick bara en person ersättning. Det var för en halkolycka som inträffade på Tuna torg. Övriga skadeståndsanspråk som fått avslag handlade om ­bilar och annan egendom. En person begärde skadestånd efter att ha skadat sig på en betongaskkopp som var dold av ett buskage.

Ytterligare fyra ärenden utreds fortfarande. Ett av dem är Birgitta Gilles. Häromdagen fick hon ett brev från kommunens skadeutredare med ytterligare frågor­ om olyckan. Brevet fick henne att ilskna till.

– De frågade hur stor isfläcken var. Men vem sjutton har med sig måttband och linjal. Det är väl inte det första man tänker på när man ­ligger avsvimmad i mörkret.

Hur mycket hon tänker kräva har hon inte bestämt. Men hon tänker inte ge sig eftersom hon anser att kommunen brustit i sitt ansvar.

Staffan Göndahl, säkerhetssamordnare på Vallentuna kan inte kommentera det enskilda ärendet. Men bekräftar att det är ovanligt att privatpersoner får skade­stånd av kommunen.

– Det är en tragisk händelse om någon ramlar och skadar sig. Men det finns inte en automatik mellan att man skadar sig på kommunens mark och att man får ersättning, säger han.