Liberalerna kräver trygghetsvakter i Östberga

Östberga
L anser att det inte räcker med allaktivitetshus utan vill ha trygghetsvakter vid torget.
Nu vill alla satsa på tryggheten i Östberga.
Stadsdelsnämnden beslutade nyligen att ansöka om kameraövervakning kring torget.
Liberalerna anser inte att det räcker – nu kräver partiet att trygghetsvakter inrättas på prov.

Efter dödsskjutningen vid torget i Östbergahöjden i augusti tävlar politikerna i att visa sig handlingskraftiga och om vem som vill satsa mest på tryggheten i Östberga. Som Mitt i berättat beslutade stadsdelsnämnden nyligen att ansöka om kameraövervakning i området.

Liberalerna anser nu att mer måste göras för att Östbergaborna ska känna sig trygga.

”Situationen i Östberga är ohållbar. Det räcker uppenbart inte med satsningar på bland annat ett levande torg och Allaktivitetshus för att få en tryggare stadsdel, framför allt inte kortsiktigt.” skriver Liberalerna i en skrivelse till stadsdelsnämnden.

– Östberga har varit utsatt ganska länge. Det görs vissa satsningar, men vi ser att folk fortfarande är otrygga. Många berättar om det och människor har också hört av sig till oss, säger Peter Backlund (L), ledamot i stadsdelsnämnden.

Tillsammans med sina partikamrater Lotta Edholm, oppositionsborgarråd, och Anna Engelbert, lokalpolitiker i Älvsjö har han skrivit en debattartikel som publicerats i Expressen idag. Under rubriken ”Ett utegym stoppar inte gängets makt i Östberga” kritiserar Liberalerna majoriteten i stadshuset och kräver att Stockholms stad sätter press på regeringen om fler poliser.

Debattartikeln kan också ses som en reaktion på den artikel om Östberga som publicerades i Expressen i fredags.

”Tålamodet börjar ta slut”

– Vi har varit med på flera av de satsningar som majoriteten beslutat om, som allaktivitetshuset. Men det räcker inte. Det är långsiktiga lösningar. Det var nyligen en dödsskjutning, det är ett kriminellt nätverk som styr. Då måste man också titta på kortsiktiga lösningar. Sedan hoppas jag för guds skull att vakterna inte behövs på sikt, säger Peter Backlund.

Jag tror att det inte bara är vi, utan även andra politiker som känner att Östberga är försummat och att vi borde ha gjort mer tidigare. Nu blir det någon form av ketchup-effekt.

Peter Backlund (L)

Just nu kommer det ena utspelet efter det andra om trygghetsåtgärder i Östberga. Kommer det här intresset för området att hålla i sig?

– Jag har suttit i stadsdelsnämnden i 20 år och under hela den tiden har vi diskuterat Östberga, men det har inte lett till så smycket. Jag tror att tålamodet hos människor i Östberga börjar ta slut. Jag tror att det inte bara är vi, utan även andra politiker som känner att Östberga är försummat och att vi borde ha gjort mer tidigare. Nu blir det någon form av ketchup-effekt.

Vill ha försöksperiod på ett halvår

Liberalerna kräver att trygghetsvakter inrättas på prov i området. Partiet föreslår en försöksperiod om sex månader.

Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd beslutade i våras att starta ett projekt med trygghetsvakter för att komma till rätta med den otrygga situationen i Husby centrum. Genom projektet skulle det anställas trygghetsvakter med ordningsvakts förordnande för att i samverkan med polisen öka tryggheten i Husby centrum.

Mitt i har dock tidigare berättat att det ännu inte kommit några vakter till Husby eftersom upphandlingen dragit ut på tiden.

– jag vet att det inte är lätt att rekrytera personal. Men vi får göra så mycket vi akn för att erbjuda schyssta arbetsvillkor och bra lön. Det kan vara antingen stadsdelen elelr staden centralt som anställer vakterna, säger Peter Backlund.