Kravet: Så ska Täby bygga 16 200 bostäder

Täby kommun måste lägga på ett kol för att hinna bygga klart alla bostäder.
Täby kommun måste lägga på ett kol för att hinna bygga klart alla bostäder.
För att få ta del av Sverigeförhandlingen har Täby åtagit sig att bygga 16 200 bostäder under en 20-årsperiod.
– Rent konkret kommer åtagandet innebära att vi behöver jobba hårdare, effektivt och smartare, vilket så klart är en utmaning, säger Joachim Quiding, chef för samhällsutvecklingskontoret.

Inom ramen för Sverigeförhandlingen har Täby åtagit sig att bygga 16 200 bostäder under en 20-års period. Bostäderna ska byggas i anslutning till eller i närheten av Roslagsbanan.

– Det är inte så att vi har väntat på att Sverigeförhandlingen ska bli klar. Vi har redan en hög byggtakt och vi har många projekt på gång, men vi kommer att behöver höja tempot, säger Joachim Quiding, chef för samhällsutvecklingskontoret.

Jobba hårdare

En del i arbetet att staka ut Täbys framtid och hur kommunen ska förtätas ligger i den så kallade fördjupade översiktsplanen. I den fastställer man tidigt hur man vill att utvecklingen av Täby ska se ut.

– Rent konkret kommer åtagandet innebära att vi behöver jobba hårdare, effektivt och smartare, vilket så klart är en utmaning. Dels för mig som är delansvarig i det här men också för hela kommunen. Det är viktigt att våra verksamheter som skola, förskolor och social omsorg hänger med i utvecklingen. Och inte minst att näringslivet också finns med i den utvecklingen.

Täbys akilleshäl

Joachim Quiding tror att förlängningen av Roslagsbanan till City kommer att locka till sig medelstora företag till kommunen.

– Det blir kanske inte kontor till internationella storföretag men jag tror att vi får se små och medelstora företag som vill etablera sig här. Vår akilleshäl i Täby är att vi inte haft en direkt förbindelse till de mest centrala delarna i Stockholm.