ANNONS

Kravet på Järfällahus står kvar

Emma Feldman (M) och Eva Ullberg (S).
Emma Feldman (M) och Eva Ullberg (S) oense om avkastningskravet, men nu är beslutet taget.
Oppositionen menar att man borde sänka kravet för att främja framtida renoveringsbehov.
– Har svårt att förstå deras resonemang, säger kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M).
ANNONS

Det blev bifall för att behålla kommunens avkastningskrav på Järfällahus AB på tre procent. Det beslutades under kommunfullmäktige i måndags.

Under kommunstyrelsens sammanträde la oppositionen in en gemensam reservation mot förslaget, eftesom man menar att det vore lämpligt att sänka kravet till 1,5 procent med tanke på kommande renoveringsbehov.

Den logiken skriver inte kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M) under på.

– Kravet har varit tre procent under hela den tidigare mandatperioden, när S och MP styrde. Även då fanns ett renoveringsbehov men de sänkte inte kravet, säger hon.

Eva Ullberg (S) är kommunalråd i opposition och menar att behovet har ändrats.

– Vi gjorde bedömningen att det inte varit nödvändigt tidigare, nu gör vi en annan. Byggandet, trygghet och att påbörja renoveringarna var tre prioriteringsområden och nu gör vi bedömningen att bolaget hittat en form för bostadsbyggandet och att trygghetssatsningarna är igång, då är det läge att satsa på renoveringarna. Då tycker vi att 1,5 procent är rimligt, säger hon.

Balanserat mål

Enligt Emma Feldman är kravet på tre procent rimligt och bör göra det möjligt för bolaget att utföra renoveringarna, och till och med öka takten något.

ANNONS

– Det är ett ansvarsfullt och balanserat mål. De här tre procenten skapar en buffert, säger hon.