Kravet på Kinberg Batra: Mer tydlighet

Anna Kinberg Batra
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra träffade M-topparna i Stockholms län.
Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande.
Olle Reichenberg, kommunstyrelsens ordförande i Danderyd, efterlyser mer tydlighet.
Lars Lindgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm.
Lars Lindgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm.
Med ett och ett halvt år kvar till valet efterlyser Olle Reichenberg, kommunstyrelsens ordförande i Danderyd, mer tydlighet från partiledningens håll.
– För att få tillbaka förtroendet krävs det att vi levererar svar på frågor som väljarna ställer, genom konkreta politiska förslag, säger han.

Moderaterna fortsätter att tappa i förtroendesiffrorna. Enligt en undersökning från Demoskop och Expressen skulle Sverigedemokraterna få hela 18,2 procent av rösterna om det var val i dag – Moderaterna bara 16,6 procent.

Under fredagen höll Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra ett möte med M-topparna i Stockholms län.
– Vi träffas regelbundet, och det här mötet har varit planerat sen en ganska lång tid tillbaka. Det handlade absolut inte om något akut krismöte eller så, säger Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd.

Efterlyser tydlighet

Enligt honom var det ett positivt möte, där man diskuterade framtiden och situationen i opinionen. Med ett och ett halvt år kvar till valet efterlyser han mer tydlighet.

– Det är viktigt att partiledningen visar sig än mer tydliga, och fokuserar på frågor där väljarna söker politiska idéer. Inte komma med förslag på massa annat. Viktiga frågor att satsa på är jobb, ekonomi och trygghet, säger han och fortsätter:

– Det finns mycket att göra när det kommer till trygghet – man hör om våld och skjutningar nästan varje dag. Moderaterna är en garant för lag och ordning – det kan vi bli bättre på att kommunicera.

Han tror att det på så sätt är möjligt att vända de negativa siffrorna.

– Det är klart att det inte är roligt när man backar, men nu är det hårt arbete som gäller.

”Ingen anhängare av det”

Anna Kinberg Batras utspel om att hon kan tänka sig att förhandla med Sverigedemokraterna i vissa frågor förvånad många, och har fått stor uppmärksamhet. 

Hur ser du på ett eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna?

– Jag är personligen ingen anhängare av det. Men frågan gäller väl snarare om vi ska lägga en gemensam alliansbudget eller inte. Jag anser att alliansen måste kunna agera tillsammans i opposition. Sedan kan ju andra partier rösta på förslagen. Men så är det redan i dag, säger Olle Reichenberg.

Lars Lindgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm, som också deltog i fredagens möte är inne på lite samma spår.

– Det är ingen som har sagt något om ett samarbete, varken nu eller i framtiden. Det har Anna Kinberg Batra också kommunicerat. Det hela har bara blivit övertolkat av allehanda och media. Det handlar om att vi lägger fram förslag, och ibland röstar Sverigedemokraterna med Socialdemokraterna och ibland röstar de med oss. Det är ett parti som sitter med i utskotten och nämnderna och jag tror inte att någon föreslår att de inte ska få sitta i riksdagen, för i så fall är det ingen demokrati längre.

Vill inte spekulera

Lars Lindgren säger att han inte vill spekulera i om det kan behövas mer tydlighet från partiledningens håll.

– Jag har inte sett vad Olle Reichenberg sagt om det, och det är ingenting jag vill reflektera över eller spekulera i. Vi har en partiledning och den har vi att förhålla oss till. Sen är det upp till alla att göra ett så bra jobb som möjligt, och inte skylla ifrån sig på varandra. Siffror går upp och ner, och jag tror inte att det är obekant för någon att läget är väldigt oklart i svensk politik just nu, säger han.