ANNONS

Efter kravhotet: ”Har agerat korrekt”

Intill Heron city är det tänkt att en resort ska byggas.
Intill Heron city är det tänkt att en resort ska byggas.
I flera år arbetade finländska bolaget Espa med att kunna bygga en resort i Kungens kurva, men planerna gick i stöpet när ramavtalet gick ut vid årsskiftet. När kommunen nyligen bjöd in nya intressenter att bygga vad Espa menar är deras idé ilsknade bolaget till rejält.
Nu svara Daniel Dronjak (M) på Espas stämningshot.
ANNONS

Den 21 juni gick Huddinge kommun ut med en öppen inbjudan till intressenter om att komma med ideér för ”Sveriges modernaste badanläggning, hotell och konferensanläggning i Kungens kurva”.Det har fått det finländska bolaget Espa att ilskna till rejält. Under flera år har bolaget jobbat för att få bygga en anläggning i Kungens kurva med spa, äventyrsbad, hotell, restauranger och affärer. Men projektet stötte på problem samtidigt som avtalet med kommunen löpte ut vid årsskiftet.

Bolaget hotar med en rättsstrid och kräver att kommunen tar bort inbjudan till nya intressenter från kommunens hemsida senast på fredag den 7 juli.

Espas vd Esa Ranta skriver i ett uttalande att ”vi undrar hur det är möjligt att kommunen arrangerar en idétävling som till 100 % baseras på vår idé och planer samt detaljplan som vi betalat.”

Vidare hävdar finländarna att processen kring anläggningen försenats på grund av Huddinge kommun och att kommunen inte har rätt att föreslå en prishöjning på tomtmarken i området.

Ska ge svar i veckan

Nu svarar Daniel Dronjak (M), kommunalråd i Huddinge, på kritiken. Han säger att kommunen håller på att gå igenom frågan och kommer att svara Espa Invest den här veckan, och kan därför endast ge några korta kommentarer.

– Tidigare avtal har löpt ut och kommunen har i dag inte avtal med någon aktör. Jag hoppas att idétävligen kommer att ge spännande förslag på hur vi kan skapa en attraktiv entré till Kungens kurva, säger han.

Espa menar att kommunen baserar sin markanvisningstävling för Kungens Kurva på Espas planer. Vad tänker du om det?

ANNONS

– Kommunen har under ett antal år haft viljan att utveckla Kungens kurva med upplevelser. Vi har inte några avtal med någon på den aktuella marken och har utlyst en idétävling i förhoppning att få in intressanta förslag på hur platsen och Kungens kurva kan utvecklas.

”Kommunen agerat korrekt”

Espa menar att kommun kan hållas skyldig för betydande belopp, apropå kostnader bolaget haft under arbetets gång.

– Det är en fråga som kommunens jurister kommer att titta på. Min bild är att kommunen har agerat korrekt, säger Dronjak.

Senast den 15 oktober vill Huddinge kommun att eventuella intressenter kommer in med förslag.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.