Gravplatserna är snart slut i Vasastan

Katarina Johanssons mamma är begravd i minneslunden vid  S:t Johannes kyrka
.
Katarina Johanssons mamma är begravd i minneslunden vid S:t Johannes kyrka
.
Här vill Katarina också ha sin sista viloplats.
Här vill Katarina också ha sin sista viloplats.
Katarina Johansson.
Katarina Johansson.
Det börjar bli väldigt trångt på innerstans kyrkogårdar.
I Vasastan finns det inte längre plats för några kistgravar.
Och väntetiden mellan dödsfall och begravning är längst i hela världen.

Det är lugnt och fridfullt på S:t Johannes kyrkas kyrkogård denna hösteftermiddag. Katarina Johansson, 43, som bor i närheten går ofta hit på promenader. Här i minneslunden ligger också hennes mammas aska begravd. Och här vill också Katarina ha sin sista viloplats när den dagen kommer.

– Det är mysigt här. En oas, men med liv runt omkring med alla skolor och lekplatsen. Och så kan jag säga hej till mamma, säger hon.

Att kremeras är ett självklart val tycker hon.

– Jag vill bli bränd. Så att ingen kommer och går över mitt lik.

Sin egen begravning tänker hon inte så ofta på. När hennes mamma dog fyllde hon i ett vitt arkiv, som erbjuds av begravningsbyråer där man kan fylla i sina önskemål om hur man man vill ha det ordnat efter sin död.

– Men det är inget man går och tänker på varje dag.

Platsbrist i marken

S:t Johannes kyrka och är en av få platser i stadsdelen där man kan begravas i marken. Men den som vill ha en kistgrav eller en traditionell gravsten blir besviken. Det erbjuds inte här, på grund av platsbrist. Det är kremering och begravning i askgravlund eller i minneslund som gäller.

Kolumbariet i Gustav Vasa kyrka har 7800 gravplatser, varav runt 200 är lediga.

Men det finns även andra slags rum för den sista vilan i Vasastan. Under Gustav Vasas kyrka finns Nordens största kolumbarium, som är som ett slags underjordiskt mausoleum för urnor. Här kan man också själv välja ut en plats när man är levande, och hyra det tills man dör. Men det senaste decennierna har kolumbariet dalat i popularitet.

– Fram till sjuttiotalet gjorde vi extrakamrar. Då var det ganska populärt. Men i dag är det inte lika vanligt, säger Ola Bergquist, första kyrkogårdsvaktmästare i Gustav Vasa kyrka.

De flesta kremeras

När en Vasastadsbo dör är det vanligaste att kroppen kremeras. Hela nio av tio stockholmare går denna väg. Den sista tiondelen hamnar i en traditionell kistgrav.

– Ett vanligt missförstånd att man måste vara med i Svenska kyrkan får att bli begravd på en kyrkogård. Men det är helt fel. Våra gravplatser är till för alla, säger Mats Larsson, direktör för Stockholm stads kyrkogårdsförvaltning.

Stockholms stad är huvudman, och har det yttersta ansvaret, för begravningsverksamheten. Att en kommun har den rollen är mycket ovanligt. Bara Stockholm och Tranås har den lösningen i Sverige, annars är det Svenska kyrkan.

Längst väntetid i världen

Vi stockholmare är även världsmästare – i att vara långsamma på att begrava våra döda.

I snitt tar det 26 dagar att få våra nära och kära i jorden från dess dödsfallet sker, enligt statistik från begravningsbranschen. Vilket är längst i hela världen.

– Det är nästan alltid anhörigas egna beslut som gör att begravningarna drar ut på tiden, säger Mats Larsson.

En av de största anledningarna är att de flesta vill ha begravningar på fredagar, vilket gör att det kan bli långa väntetider.

Men det är på håret. Enligt lagen får man nämligen inte vänta längre än 30 dagar mellan dödsfall och begravning. Men det händer ändå titt som tätt att det går längre tid än så.

Vad händer då?

– Vi är inte poliser som granskar det här. Det är egentligen skatteverkets uppgift. Men i stort sett händer ingenting, om det inte skulle vara ett extremfall. Det är ungefär som att gå mot rött ljus, det händer inte så mycket men det är inte lagligt, säger Mats Larsson.

Fakta

Här kan du begravas i Vasastan

Kyrkogårdar: S:t Johannes kyrka
 har plats i minneslund och askgravlund för personer med anknytning till församlingen eller grannförsamlingen. Ej kistgrav. Adolf Fredriks kyrka erbjuder urngravar med gravsten och minneslund för folkbokförda i Stockholm. Ej kistgrav. Under Gustav Vasa kyrka finns nordens största kolumbarium. På Sankta Claras och Sankt Jacobs kyrkogårdar sker begravningar undantagsvis. Många Vasastadsbor begravs även på Skogskyrkogården och Norra begravningsplatsen i Solna.

Borgerligt: I innerstan finns det numera ett kapell på Skeppsholmen som har avkristnats. Även Skogskyrkogården har den möjligheten.

Andra religioner: Inte i innerstan, men i Stockholmsområdet.

Ta hem askan: Tyvärr. Det får man inte i Sverige. I USA är det däremot mera vanligt.

Spridas i naturen: Speciellt tillstånd krävs från länsstyrelsen. I Stockholms län är det i regel bara på vatten som tillåts, minst 1 km från land.

Källa: Stockholms stad, länstyrelsen