Theo Krieger har alltid älskat frisörjobbet

Stamkunden Vanja Engström kommer in för att ge Theo Krieger en varm kram.
Stamkunden Vanja Engström kommer in för att ge Theo Krieger en varm kram.
Här är frisör Theo och arvtagare Kitty på bild i salong Theo-Klippet i Näsbypark Centrum.
Theo Krieger och hans efterträdare Kitty Bergholm-Jansson jobbade ihop i 33 år.
"Den här köpte jag 1973", säger Theo om sin slitna frisörstol, som fortfarande står kvar.
"Den här köpte jag 1973", säger Theo om sin slitna frisörstol, som fortfarande står kvar.
– Fint att se dig här. Kan de inte återanställa dig?, utbrister stamkunden Vanja Engström, när hon får syn på Theo Krieger genom frisörsalongens öppna dörren och kliver in för att ge honom en varm kram.

Många saknar fortfarande den stilige och vänlige frisören Theo Krieger, som i över 40 år drev Theo-klippet i Näsbypark Centrum. Vanja Engström bor i en lägenhet i samma hus som frisörsalongen hyrt in sig i sedan 1973. De stora ljusa lokalerna med skyltfönster ut mot parkeringen är i dag mer än dubbelt så stora som när Theo Krieger tog över salongen, men trots att han för ett par år sedan gick i pension är en del sig likt.

– Den här köpte jag 1973. Nu är den omklädd, säger Theo Krieger och drar fram en sliten frisörpall.

Glad att Kitty tog över

Det märks att Theo Krieger och hans efterträdare Kitty Bergholm-Jansson har jobbat sida vid sida i många år.

– Vi har jobbat ihop i 33 år. Jag var jätteglad för att hon ville köpa och inte någon främmande som inte hade anknytning till Näsbypark, säger han.

När Kitty Bergholm-Jansson började jobba där hade Theo-Klippet plats för tre frisörer. Han klippte herrarna och hon klippte damerna, men en kollega körde dubbelt.

– Vi har många kunder som är trogna, konstaterar Theo när ännu en stamkund anländer för att putsa de grå håren och få sig en pratstund och en kopp kaffe.

I dag har salongen sju frisörer, det finns en expert på extensions och salongen har även lösfransservice.

– Du klippte tre generationer ett tag, farfar, son och barnbarn, inflikar Kitty Bergholm-Jansson.

Theo Krieger berättar att det förr var självklart som herrfrisör att kunna hantera en rakkniv.

– Jag har inte haft ont i axlar och rygg fast jag har jobbat i 50 år. När jag började fanns inga pumpstolar. Då fick man böja sig, förklarar han och visar hur han stod bredbent med böjda knän bakom kunden.

Theo Krieger fick yrket i arv av sina föräldrar som drev frisörsalong i Tyskland i byn där han växter upp. Tack vare en kompis som jobbade på Grand hôtel fick han upp ögonen för ”framtidslandet” Sverige 1964. Han jobb först på en frisörsalong i Birger Jarls-passagen, där alla den tidens stora skådespelare på Dramaten var kunder, han nämner stjärnorna Jarl Kulle och Max von Sydow.

Även hans egen salong i Näsbypark har haft några kändisar som stamkunder.

– Fredrik Reinfeldt, han klippte sig här, avslöjar Theo Krieger och undrar om sedan om det kanske inte passar sig att nämna en så känd kund.

Han berättar också att sjökrigsskolans nya rekryter brukade komma en gång per år.

– När de började sin tjänstgöring här nere behövde de vara nyklippta. Då ringde kapten hit och sa att klockan halv sex i kväll kommer jag med 20 man. Jag fick kalla in extrapersonal för annars hade jag sått här till halv tolv på natten.

För Theo Krieger är det kontakten med alla människor som har varit det bästa med jobbet. Han har genom åren både spelat tennis och golfat med kunderna. Många har med åren har blivit vänner och det märks att han saknar jobbet.

– Om det är någon av oss som blir sjuk ringer vi Theo, säger Kitty, som står en bit bort och klipper den äldre mannen som nyss kom in.

– Då kommer jag direkt, svarar Theo och lyser upp.

Theo Krieger och Kitty Bergholm-Jansson är överens om att att bättre arbetsplats kan man inte ha. Kitty försäkrar att inte heller hon har några planer på att sluta pensionera sig tidigt.

– Jag tror jag slutar som Theo. Trappar ner vid 65 och slutar vid 78 år. Jag gör en Theo brukar vi säga.

LÄS MER: Detta ska hända i Näsbypark centrum