Krigen formade Sundbybergs chokladhistoria

En stor del av arbetarna på chokladfabriken var kvinnor.
En stor del av arbetarna på chokladfabriken var kvinnor.
Maraboufabriken.
Maraboufabriken.
Anställda i Marabouparken.
Anställda i Marabouparken.
Kakaotillverkning.
Kakaotillverkning.
Reklam 1956.
Reklam 1956.
Reklam 1957.
Reklam 1957.
Marabou fyller 100 år och allt började ju här, i Sundbyberg.

Miljoner av praliner har rullat på fabriksbanden i staden.

Och vi har också chokladarbetarna att tacka för Marabouparken.

Marabou grundades av norrmannen Johan Throne Holst 1916 och en stor fabrik byggdes i Sundbyberg. Choklad var ingen nyhet i Sverige, men ambitionen om storskalig tillverkning av choklad var ny.

Men vid tiden rasade första världskriget. Att köpa in maskiner och importera kakao blev svårt. Så man fick se sig om efter annat. I väntan på krigsslutet tillverkades wellpapp och kartong i Marabous fabrik i Sundbyberg.

När chokladtillverkningen kom igång blev det snart succé.

– Folk hade inte sett choklad under några år under kriget, så efterfrågan fanns där, säger Gustav Svensson, arkivarie på Centrum för näringslivshistoria och ansvarig för Marabous arkiv.

Låga priser på chokladkakor och praliner lockade en bred publik.

– Tidigare hade choklad varit en överklassprodukt. Men med den industriella tillverkningen och Marabous syfte att spotta ur sig chokladkakor i rask takt hade nästan vem som helst råd, säger Gustav Svensson.

Affärerna blomstrade. Tidigt 30-tal jobbade 600 personer i fabriken och lokalerna byggdes ut. I ett laboratorium togs nya smaker fram.

Det var främst kvinnliga arbetare i fabriken, många inresta till Sundbyberg med spårvagnen från huvudstaden. Men att stå vid fabriksbanden kunde vara både enformigt och slitsamt. På 30-talet beslöt man att anlägga Marabouparken som en oas åt de anställda.

– Inställningen var att när man sysslar med något monotont ska man också ha tillgång till en avkopplande miljö mellan varven. Man ville att de anställda skulle ha det bra och köpte in konst och skulpturer, berättar Gustav Svensson.

Så kom nästa krig. Och precis som första världskriget blev det andra avgörande för Marabous historia. Med minskad kakaofrakt började man tillverka andra varor, som kaffesurrogat och bakpulver. Det blev också nödvändigt att banta ned chokladsortimentet. Slut på experiment, alltså.

– Det var ungefär ”nu måste vi hålla andan och satsa på storsäljarna”. 1939 hade Marabou 500 olika artiklar, efter kriget bara 42, säger Gustav Svensson.

De 18 bästa pralinerna blev Aladdinasken. Många chokladbitar försvann och fokus lades på de säkra korten: mjölkchoklad och schweizernöt.

På 50-talet lanserades flera av dagens storsäljare som Japp, Daim och Twist.

Till sist växte Marabou ur fabriken i Sundbyberg. 1976 invigdes den nya i Upplands Väsby. Men arvet från Marabou lever på platsen där det en gång började, menar Gustav Svensson.

– Genom att vara en så stor aktör på en så liten ort har Marabou klart satt sin prägel på Sundbyberg. Och Marabouparken och kontorshotellet Chokladfabriken finns ju kvar.