Från krigets Damaskus till tryggheten i Ursvik

Anna och Hazem Alsuliman med treårige sonen Mamdoh kom till Sverige för ett och ett halvt år sedan. Sedan april bor de i Sundbyberg.
Anna och Hazem Alsuliman med treårige sonen Mamdoh kom till Sverige för ett och ett halvt år sedan. Sedan april bor de i Sundbyberg.
För ett år sedan kom tusentals flyktingar i veckan till Sverige. Familjen Alsuliman är en av de familjer som fått uppehållstillstånd och bor i Ursvik i Sundbyberg.
– Vi vill bygga upp våra liv här nu, säger Anna Alsuliman.

Anna och Hazem Alsuliman har dukat fram pannkakor, kex och te i köket till sin tvårummare i Ursvik. Treårige sonen Mamdoh har just kommit hem från förskolan. Han tappar snabbt intresse för sin leksaksbil när Mitt i:s fotograf tar fram kameran. Mamdoh knäpper förtjust av bilder på mattan, stolar och sina föräldrar.

Familjen har bott här sedan april.

– Vi trivs i Ursvik. Grannarna är trevliga och hälsar. Det är ett bra område för barn, vi vill bygga upp våra liv här nu, säger Anna.

Hon är från Ukraina, han från Syrien. De träffades i Ukraina när Hazem utbildade sig till läkare och Anna jobbade som journalist. Paret flyttade sedan till Hazems hemstad Damaskus.

För ett och ett halvt år sedan flydde de till Sverige.

– Vi ville inte att vårt barn skulle växa upp i Damaskus. Det är för farligt. När vi bestämt oss för att lämna Syrien läste vi på om länderna i Europa. Vi fick veta att Sverige inte varit i krig på 200 år och var först i världen med kvinnors rättigheter tillexempel. Det var hit vi ville, säger Hazem.

Familjen Alsuliman första möte med Sverige var Avesta i Dalarna. De slogs av att naturen var så vacker, men det var svårt att få bostad. En dag kom ett brev från Arbetsförmedlingen.

"Det kommer att ta lång tid att få läkarlegitimation, men min stora dröm att jobba som läkare och universitetslärare i medicin här i Sverige".

”Det kommer att ta lång tid att få läkarlegitimation, men min stora dröm att jobba som läkare och universitetslärare i medicin här i Sverige”.

– Där stod det att vi fått lägenhet i Sundbyberg. Vi tittade i Google Maps och scrollade uppåt på kartan mot Kiruna. Sen såg vi att det låg nära Stockholm. Vi blev jätteglada, berättar Anna.

Att det ligger många sjukhus i närheten är ett stort plus. Hazem är läkare och jobbade som kirurg och gynekolog i Syrien. Målet är att göra det här också.

– Jag hoppas kunna få praktik på ett sjukhus och sedan börja arbeta. Det kommer att ta lång tid att få läkarlegitimation, men min stora dröm att jobba som läkare och universitetslärare i medicin här i Sverige. Nu är språket det viktigaste, man måste kunna svenska bra för att få praktik, säger Hazem.

Paret har läst svenska på SFI i fyra månader. Fem timmar per dag i skolan och extra studier hemma i både svenska och medicin.

Hazems familj bor kvar i Damaskus. Han pratar med dem på Skype varje dag.

Så ska fler bostäder åt nyanlända skapas

Frågor och svar om Sundbybergs flyktingmottagning

– Det finns ingen el där, inget vatten, inga jobb. Jag saknar mamma och pappa jättemycket och hoppas att jag kan hjälpa dem när jag fått arbete, säger han.

"Det är ett bra område för barn, vi vill bygga upp våra liv här nu"

”Det är ett bra område för barn, vi vill bygga upp våra liv här nu”.

Sundbyberg har i år tagit emot 73 nyanlända med uppehållstillstånd, de flesta är familjer. När året är slut ska 78 personer ha fått boende i kommunen. 2017 ska 143 personer få bostad här enligt den nya bosättningslagen. Den infördes i mars i år för att alla Sveriges kommuner ska dela på ansvaret för mottagandet.

Abdul Badume, flyktingsamordnare i Sundbyberg, säger att man i år har lyckats ordna bostäder åt alla de som anvisats till kommunen. De flesta bor i korttidskontrakt hos Förvaltaren och i ett ombyggt omsorgsboende i Hallonbergen.

När mottagandet ökar nästa år krävs rejäla insatser.

– I år har vi löst det. En del har fått vara flexibla och har fått flytta lite fram och tillbaka när nya kommit. Det kommer inte att bli enkelt nästa år men jag utgår från att vi klarar det, säger han.