Förra året en ”krigszon” – men nu ska akuten klara sommaren

Skyddsombuden slog larm, och nu ska sjukhuset vara bättre rustat.
Som en krigszon. Så beskrevs läget på Danderydsakuten i augusti 2018.
Underbemannat och med för få vårdplatser fick patienter vänta i timmar på bedömning, ligga på britsar i korridorerna och personalen jobba 15-timmarspass utan matpaus eller toabesök.
Då slog skyddsombuden Matilda Varli och Daniela Tapia larm till Arbetsmiljöverket, som krävde en åtgärdsplan.
Riskerar vite
Den är nu delvis genomförd. Möter sjukhuset inte alla kraven kan vite om 250 000 kronor utkrävas, enligt tidningen Vårdfokus.
– I nuläget ser det ut som att arbetsgivaren har en bättre planering inför sommaren. Bland annat ska två tredjedelar av personalen vid varje pass bestå av fast anställd personal, så att inte alla försvinner på semester samtidigt, säger Matilda Varli.
Sjuksköterskor sade upp sig
Förra sommaren beordrades sjuksköterskor att jobba över i stor omfattning samtidigt som patienttrycket var högt. Många sade upp sig.
Skyddsombudet Matilda Varli slog larm om arbetsmiljön förra sommaren.
Nu ser det bättre ut, enligt Matilda Varli.
– Antalet skarpa beordringar har minskat, och vi är fler sjuksköterskor nu. Arbetsgivaren har sett över löner och annat för att få personalen att stanna kvar, säger hon.
Fler vårdplatser
Dessutom har fler vårdplatser tillkommit på intensivvårdsavdelningen, och en akutavdelning med 5-10 vårdplatser har öppnat. Den är dock stängd under sommaren.
Just bristen på vårdplatser är det största problemet, anser hon. Finns ingenstans att lägga in patienter blir de kvar på akuten.
Klinikerna hjälps åt
Enligt Karin Knudsen-Malmqvist, chefsläkare, har sjukhuset ungefär lika många vårdplatser öppna i sommar som förra året.
Men för att patienter inte ska bli kvar på akuten kompletterar man med andra avdelningar och andra typer av vårdplatser. Det finns också akuta dagvårdsavdelningar för dem som kan tillbringa natten hemma.
– Och varje dag under sommarperioden träffas representanter från alla kliniker för att analysera vårdplatsläget och identifiera möjliga åtgärder för att bereda plats för de akut sjuka patienterna, säger hon.
Fler undersköterskor
Dessutom kan patienter läggas in direkt på avdelning från akuten. I år har man också anställt fler undersköterskor och har fler läkarspecialister på plats.
– Vi har förberett oss på en ansträngd sommar, men bedömer att förutsättningarna är betydligt bättre i år jämfört med förra året, säger Karin Knudsen-Malmqvist.
Känner viss oro
Matilda Varli hoppas och tror att arbetsmiljön kommer att vara bättre denna sommar.
– Det finns en oro att beordringarna ska öka i sommar, men förhoppningsvis blir det inte i samma utsträckning som förra året, säger hon.