ANNONS

Kriminaliteten sjönk i Åkersberga

Den senaste tiden har brotten minskat i Åkersberga. Både polisen och kommunen har satsat på att få ner kriminaliteten.

– Det finns inte någon anledning att känna ­extra oro över att bo här, säger polischefen Daniel Lövdahl.
ANNONS

För ett år sedan small en bilbomb mitt under rusningstrafiken vid sporthallen. Under 2013 brann minst 50 bilar upp runt om i Åkersberga. Lägg därtill drogförsäljning, skottlossningar, verktygsstölder ur bilar och många övergivna fordon på gatorna.

Med detta i bakhuvudet prioriterade Roslagspolisen Åkersberga i år. Nu jobbar fler poliser än ­vanligt här, främst för att kartlägga de yrkeskriminella brottslingarna.

– Under våren har vi jobbat hårt för att kartlägga olika individer. Vi har ökat närvaron och risken att åka fast är mycket större än tidigare. En del sitter nu frihetsberövade, säger Daniel Lövdahl, tillförordnad polischef i Österåker.

Satsningen har, ihop med en rad andra polisära åtgärder, gett resultat på flera områden.

Till exempel har narkotikabrotten minskat under året. Under våren minskade också skadegörelsen på till exempel bilar. Och nu i sommar har polisen sett hur både bilinbrotten, där verktyg tidigare stulits, och våldsbrotten blivit färre än tidigare.

– Den synliga brottligheten har minskat och den allmänna tryggheten har ökat, säger Daniel Lövdahl.

Hur ska ni göra för att trenden ska fortsätta?

– Vår satsning i Åkersberga fortsätter nu i höst, så länge det behövs tills det blir lugnt här, säger Daniel Lövdahl.

Men varför inleddes inte satsningen tidigare?

ANNONS

– Det beror på att problemen kommit gradvis. Vi konkurrerar med andra problemfyllda förorter i Stockholm och polisens resurser räcker inte till att satsa överallt samtidigt. Nu var det vår tur.

Men det är inte bara polisen som jobbat för att öka tryggheten. Även kommunen har satsat på flera åtgärder. Sedan i våras har kommunen börjat betala de föräldrar och föreningar som vill nattvandra, där pengarna går till skolklasserna eller föreningarna.

– Det var otroligt många föräldrar som nattvandrade fram till midsommar. Nu i september börjar vi igen, det betyder jättemycket för tryggheten, säger Lena Brodin, trygghetssamordnare på kommunen.

Hon berättar om ytterligare en åtgärd från kommunens sida. För att öka tryggheten, och minska skadegörelsen på övergivna bilar, fraktar kommunen sedan i våras bort kvarlämnade bilar betydligt snabbare än förut. Projektet ska utvärderas i höst, sedan får man se om det fortsätter.

– Om vi kan minska risken för att unga ska begå brott är det bra, säger Lena Brodin.

Tilläggas ska att det finns fler förklaringar till den sjunkande brottsligheten. Sommarens dåliga väder lyfts fram som en förklaring, samt att polisen tycker sig se att allt färre ungdomar visar intresse för droger.

Ett område där brotten dock ökat något är villainbrotten. Förra året anmäldes 36 inbrott, hittills i år har 30 inbrott anmälts i Öster­åker.

– Men 30 är fortfarande en liten siffra, jämfört med Täby och Danderyd som är betydligt mer drabbade. Men för den drabbade är ett inbrott fruktansvärt. Vi gör allt för att spåra stulit gods och vi gör ­tekniska undersökningar vid varje inbrott, säger Daniel Lövdahl.

Tryggheten har ökat i Åkersberga, anser polischefen Daniel Lövdahl, som lovar att polissatsningen består tills brottsligheten minskat varaktigt.

Vår satsning i Åkersberga fortsätter i höst, så länge det behövs, tills det blir lugnt.daniel lövdahl, tf polischef i österåker

Fakta

Flera brottstyper har minskat i år

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.