ANNONS

Kriminalvårdare i Stockholm lät efterlyst kriminell bo i sitt hem

Häkte i Stockholm - genrebild
Kriminalvårdaren säger att hon inte visste vem som hyrde lägenheten och nekar till att ha kriminella kontakter.
En kriminalvårdare på ett häkte i Stockholm hyrde ut sin lägenhet till en kriminell man som var efterlyst. Kvinnan säger att hon inte visste vem hon hyrde ut till. Nu har händelsen utretts av Kriminalvårdens internutredning, uppger tidningen Dagens Nyheter.
ANNONS

I somras hyrde en kvinnlig kriminalvårdare i Stockholm ut sin lägenhet till en efterlyst kriminell man och dennes flickvän. Men anställda inom kriminalvården får inte inlåta sig i handel, byte eller andra ekonomiska transaktioner med intagna på häkten eller anstalter, eller deras nära och kära.

Polisen ringde upp

Händelsen avslöjades när polisen ringde upp kriminalvårdaren för att ställa frågor om lägenhetsuthyrningen, uppger tidningen Dagens Nyheter.

I förhör nekade kriminalvårdaren först till att ha hyrt ut sin lägenhet, men ändrade sig sedan och sa att hon inte visste vem hon hyrt ut till, och att det hela skötts via en bekant.

Kriminalvården har nu gjort en internutredning om misskötsamhet i anställning.

”Anställda bör ha säkerhetstänk”

– Ur Kriminalvårdens perspektiv handlar det framför allt om att man bör ha ett generellt högre säkerhetstänk och riskmedvetande än gemene man, och inte riskera att hamna i en situation där man kan bli utsatt för påtryckningar, säger Kriminalvårdens internutredare Josefin Skoglund till nyhetsbyrån Siren.

Ärendet är nu överlämnat till Kriminalvårdens personalavdelning som i sin tur ska bedöma om fallet ska anmälas till myndighetens personalansvarsnämnd.