ANNONS

Kriminella från Åkersberga dömdes för Norrtäljerån

Norrtälje, sparbanken
Männen tvingades Norrtäljebon att ta ut pengar här i centrala Norrtälje.
Fyra män, varav tre med koppling till Åkersberga, dömdes för att ha rånat en gammal bekant i Norrtälje och försökt pressat denne på pengar. Samtliga fyra nekar till brott.
ANNONS

I slutet av augusti förra året misshandlades en ung Norrtäljebo av fyra män som tvingade honom att ta ut 10 000 kronor och hotade att döda honom om de inte fick ytterligare 200 000.

Nu har männen, som är i åldrarna 25 -30 år, dömts av Norrtälje tingsrätt för rån, olaga frihetsberövande och försök till utpressning till fängelse i vardera två och ett halvt år. Samtliga nekar till brott.

Koppling till Åkersberga

Tre av männen har anknytning till ett av de kriminella nätverken i Åkersberga.

– Det är fyra mycket brottsaktiva personer från norra Stockholm som nu har dömts för rånet av en man i somras, säger Charoline Karlsson gruppchef vid grova brott hos polisen i Stockholm nord.

Det är fyra mycket brottsaktiva personer från norra Stockholm som nu har dömts

Charoline Karlsson, polisen i Stockholm nord

Av domen framgår att Norrtäljebon känt de tre med anknytning till Åkersberga sedan han var liten. Tillsammans med en av de fyra dömdes han för inblandning i ett värdetransportrån i Åkersberga 2016.

Misshandlades utanför sitt hem

De fyra ska ha misshandlat och hotat Norrtäljebon utanför hans hem innan de förde bort honom i en bil till en uttagsautomat. Norrtäljebon tog då ut 10 000 kronor och betalade männen.

Under förloppet hotade männen ömsom att att skjuta mot Norrtäljebons lägenhet, skjuta honom i knäna, kidnappa honom och ”leja någon liten snorunge som skulle knivhugga honom”.

ANNONS

”Skulden” skulle öka med 100 000 per dag

Om han inte kunde visa att han sökt lån på 200 000 som han skulle ge männen skulle hans påstådda skuld öka med ”100 000 kr per dag”.

Tingsrättens bedömde Norrtäljebons beskrivning av det som hänt som trovärdig. Bland åklagarens bevis fanns också bilder på Norrtäljebons skador, vittnesmål från grannar samt analyser av männens telefoner.

Förutom fängelse ska de fyra männen tillsammans betala 70 000 kronor i skadestånd till Norrtäljebon.

Fakta

De fyra dömda

  • Man, 25 år:

Förekommer under 15 avsnitt i belastningsregistret sedan år 2011. Dömdes senast den 2016 av Svea hovrätt för rån (värdetransportrån i Åkersberga) och grov skadegörelse till tre års fängelse.

  • Man, 27 år:

Förekommer under 22 avsnitt i belastningsregistret sedan år 2008, främst för vålds- och narkotikabrottslighet. Dömdes senast 2018 för bland annat grovt vapenbrott och narkotikabrott. Domen är överklagad.

  • Man, 29 år:

Förekommer under 19 avsnitt i belastningsregistret sedan år 2005. Har tidigare bland annat dömts till ett längre fängelsestraff för rån, men har de senaste åren dömts för mindre allvarliga brott. Dömdes senast 2018 för grov olovlig körning, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen.

  • Man, 30 år:

Förekommer under 15 avsnitt i belastningsregistret sedan år 2004, bland annat för grovt vapenbrott, vapenbrott, narkotikabrott, rån och grov misshandel. Dömdes senast 2018 för brukande av falsk urkund och förberedelse till bedrägeri.

Källa: Sveriges domstolar/Norrtälje tingsrätt
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.