Inga kriminella nätverk bakom skjutningar

Under loppet av fyra månader har fyra skottlossningar skett på öppen gata i Skarpnäck.
Under loppet av fyra månader har fyra skottlossningar skett på öppen gata i Skarpnäck.
Ett mord, två mordförsök och skottlossning rakt in i en lägenhet. Skjutningarna oroar de boende i Skarpnäck. Men polisen manar till lugn.

Under loppet av fyra månader har fyra skottlossningar skett i Skarpnäck. Den första den 26 april då en man attackerades av flera män som först misshandlade honom och sedan sköt mot honom vid Skarpnäcks torg. Ärendet är rubricerat som misshandel och mordförsök.

  Han blev beskjuten men skottet träffade inte honom utan ett hus, säger Anna Nilsson, gruppchef för grova brott i polisområde syd.

Men ingen har gripits, man har inte heller någon misstänkt.

– Vi har ingen kontakt med den målsägande, han är inte kvar i Sverige. Ärendet är fortfarande öppet, men det är frågan om vi kommer att kunna lösa det, säger Anna Nilsson.

Den 27 juni kom nästa skottlossning då en man sköts ihjäl på Horisontvägen.

– Han fördes till sjukhus i ambulans och polisen knackade dörr och sökte med hundar och helikopter, men det finns ingen frihetsberövad i det ärendet, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson på polisen.

Ärendet är rubricerat som mord och förundersökningen pågår.

Den 5 augusti var det dags igen, då avlossade en okänd gärningsman flera skott rakt in en lägenhet i närheten av Skarpnäcks kulturhus.

– Det var ingen som skadades och igen är gripen eller misstänkt. Nu är förundersökningen nedlagd för det finns inga spaningsuppslag, säger Anders Bryngelsson.

Det ärendet är rubricerat som grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan.

Den 15 augusti inträffade ytterligare en skottlossning. Strax innan klockan 20 fick polisen in ett samtal om att ett okänt antal personer sköt.

– Det är oklart vem som sköt eller vad man sköt på men det finns kulhål vid biblioteket, säger Anders Bryngelsson.

Ingen skadades vid skottlossningen men ärendet är rubricerat som mordförsök, framkallande av fara för annan och brott mot vapenlagen.

– Händelseutvecklingen är så klart oroande, att man är så pass hänsynslös och att man tar till vapen och övervåld i  små konflikter som inte är så särskilt allvarliga eller när det gäller små skulder. Men det ser vi i hela söderort och inte bara i Skarpnäck, säger Manne Jönsson, sektionschef för grova brott i polisområde syd.

Eftersom brotten inte lösts vet polisen inte om skottlossningarna i Skarpnäck har något samband. Men det verkar inte handla om gäng som gör upp.

– Vi har kriminella nätverk som försöker förgöra varandra med dödlig utgång i vårt område, men några sådana finns inte i Skarpnäck, säger Manne Jönsson.

Många som Mitt i pratar med i området är oroliga efter det som hänt.

Behöver Skarpnäcksborna vara oroliga för att gå ut?

– Nej det behöver de inte vara. Det här skottlossningarna är inte riktade mot allmänheten och man skjuter inte på vem som helst utan den man anser vara någon form av fiende och det är kriminella anledningar till att det skjuts.

Enligt Anders Bryngelsson sticker Skarpnäck inte ut när det gäller skottlossningar jämfört med länet i stort.

Vad gör polisen för att få de här skjutningarna att upphöra?

– Vi jobbar med allt från spaningsverksamhet till insatser mot gängkriminalitet och att synas i den offentliga miljön. Vi arbetar också så mycket som möjligt för att få bort den goda tillgången på vapen som finns.

Var får de vapen ifrån?

– Mycket kommer från Baltikum och östländerna överhuvudtaget.

Flera Skarpnäcksbor tycker att ni borde vara mer närvarade i området. Är ni för lite på plats?

– Vi försöker vara så närvarande som det bara går, men vi måste prioritera våra resurser och då prioriteras ingripanden och akuta larm framför brottsförebyggande arbete och att synas i den offentliga miljön.