Kriminologens varnande finger till Centern

Kriminologen Jerzy Sarnecki höjer varnande finger gällande centerförslag mot brottslighet.
Kriminologen Jerzy Sarnecki höjer varnande finger gällande centerförslag mot brottslighet.
Centerledaren Annie Lööf vill importera en kritiserad polistaktik från USA.
Centerledaren Annie Lööf vill importera en kritiserad polistaktik från USA.
Kriminologen Jerzy Sarnecki höjer ett varnande finger till Centerpartiet som vill importera kritiserad polistaktik från USA.

I måndagens DN Debatt öppnade centerledaren Annie Lööf tillsammans med sin rättspolitiske talespersone Johan Hedin för att importera den så kallade New York-modellen till Sverige för att få bukt med brottsligheten.

Modellen hamnade i rampljuset under 90-talet när brottsstatistiken i New York sjönk med runt 80 procent. Hur stor del av minskningen som kan tillskrivas New York-modellen är dock omtvistat i modern forskning.

Mitt i Tensta-Rinkeby bad kriminologen Jerzy Sarnecki reda ut några frågetecken.

New York-modellen, bu eller bä?

– Minskningen på 80 procent i New York gentemot 40 procent i hela USA kan inte avskrivas som tur. Ledande kriminologer är överens om att det var något speciellt med New York och NYPD. Exakt vad vet man inte, men sammantaget gjorde insatserna i New York-modellen skillnad.

Vad är det för insatser?

– Antalet poliser ökas ordentligt, som i sig inte ger någon effekt, men samtidigt organiserar man polisen utifrån nya principer. Det viktigaste man inför är ”Compstat”, ett statistikverktyg som visar när och var saker hänt och hittar hotspots som behöver förstärkning. Dessutom kan man se om man faktiskt åstadkommit något.

– Samtidigt börjar man fokusera på småbrottsligheten. Teorin är att små brott begås av samma personer som begår stora brott, så nolltolerans mot små brott bör leda till att man kommer åt de stora brotten.

Det låter ju toppen, vad är baksidan?

– Statistiken användes ofta för att kontrollera chefers effektivitet. Pekade inte statistiken uppåt fick man sparken. Så de började såklart fuska genom att frisera siffror och få det att se ut som att uppklarade brott var allvarligare än de man inte lyckades lösa så att det skulle se ut som man kom åt det viktigaste. Sådana tendenser har vi sett i Sverige också.

– Samtidigt gick jakten på småbrottslighet över styr med vad som kom att kallas ”Stop and frisk”, alltså att poliser fick stanna och visitera vem de ville utan brottsmisstanke vilket såklart nästan bara drabbade minoriteter. Implementerar man det i Tensta och Rinkeby, dessutom på det ohyfsade och sjaskiga sätt som polisen tenderar göra, så kommer de snabbt antagonisera stora grupper av befolkningen som är hyggliga människor. Polisarbete bör vara sofistikerat arbete gjort med stor fingertoppskänsla.

Vad vill du se gjort?

– De stora problemen i våra förorter är inte polisiära, utan sociala. Såklart de akuta våldsproblemen på gatan måste lösas av polis men vill man se till att nästa generation inte ansluter sig så handlar det om sociala insatser. Tråkiga saker som mödravård, barnavård, dagis och skola, bekämpning av utanförskap och arbetslöshet.