ANNONS

Hel familj omkom i flygplansolycka – krisarbete i kommunen

Österåkers kommun ansåg inte att mannen hade rätt till personlig assistans.
Österåkers kommunhus.
Österåkers kommun har påbörjat krisarbete efter uppgifter om att en familj med två barn från kommunen omkommit i en flygolycka i Iran.
– Vi kommer att göra allt för att stödja de drabbade, säger Eva Wetterstand, produktionsdirektör.
ANNONS

Österåkers kommun har aktiverat sin grupp för psykiskt och socialt omhändertagande, POSOM. Psykolog och kurator från Österåkers kommuns elevhälsa kommer på torsdag att finnas på den skola som drabbats av barnens bortgång.

Dessutom kommer vårdnadshavare på aktuell skola att informeras av rektor inför torsdagens skolstart.

Anhöriga kan ringa Utrikesdepartementets krisnummer och polisen har upprättat ett anhörigcenter på Clarion Hotel Arlanda.

Kommun bedömer uppgifterna som riktiga

En familj från Österåkers kommun – två vuxna och två barn finns med på den passagerarlista som flygbolaget släppt.

– Våra tankar går till familjen och alla deras anhöriga och vänner, säger Eva Wetterstrand, produktionsdirektör och talesperson för Österåkers kommun.

Hur vet ni att familjen är från Österåker?

– Flygbolaget har en passagerarlista. Sedan jobbar UD och polisen vidare med identifikation.

Varför går ni ut med att en familj från Österåker finns bland de omkomna när namnen inte är bekräftade av UD?

– Vi har efter internt övervägande och det faktum att det börjat komma frågor från våra invånare beslutat att gå ut och informera om detta.

ANNONS

Är det med tanke på barnens klasskamrater?

– Ja, vid sådana här händelser har vi såväl en lokal som en nationell krisplan. Vi avser att göra allt vi kan för att stödja dem som drabbas. Aktiviteter på den lokala skolan arrangeras och avropas av skolans rektor i samverkan med POSOM. Nu har skolan varit stängd under jullovet men förberedelser på plats finns inför morgondagens skolstart.

Vad innebär det?

– Att rektor arrangerar för att möta upp med stödresurser i samarbete med vår elevhälsa. Barnen får hjälp utifrån individuella behov med hjälp av kurator och psykolog.

Oklart vad som orsakade olyckan

Flygplansolyckan i Irans huvudstad Teheran inträffade på onsdagsmorgonen. Ett ukrainskt passagerarplan störtade strax efter start från Teherans internationella flygplats. Alla passagerare, över 170 personer, ombord omkom.

Enligt Ukrainas utrikesminister ska tio svenskar ha funnits ombord på planet, något som svenska myndigheter inte bekräftat.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) skriver i ett uttalande:

– Jag har nåtts av beskedet att svenskar har omkommit i den fruktansvärda flygkraschen i Iran. Mina tankar går i denna svåra stund till de omkomna, deras familjer och närstående. Det är viktigt att det nu görs en ordentlig utredning om orsaken till flygkraschen.

ANNONS