ANNONS

Krisdrabbad krog kan bli nytt dagis

Marielle Ågren, förskollärare på Fröjden i Hornsberg, vittnar om att efterfrågan på förskoleplatser är hög.
Marielle Ågren, förskollärare på Fröjden i Hornsberg, vittnar om att efterfrågan på förskoleplatser är hög.
Två våningar italiensk restaurang. Så ser Kungsholmens lösning på platsbristen i för-skolan ut.

Förhandlingar om att ta över lokalen pågår – men krogens ägare vill ha ordentligt betalt.
ANNONS

Det lilla tåget av små figurer i gula västar rör sig sakta nerför Nordenflychtsvägen. De kommer från förskolan Fröjden och utgör bara en liten del i armén av små barn på västra Kungsholmen.

– Bara på vår avdelning har hälften av barnen yngre syskon som behöver förskoleplats snart. När föräldrarna frågar svarar vi att det inte är säkert att det finns. På hela vår förskola är det bara sex barn som slutar i höst, säger förskolläraren Marielle Ågren.

Jenny Hagman på Franzéngatan är en av de där föräldrarna. Hennes äldsta son går på Fröjden. I augusti vill även lillebror ha en plats.

– Jag litar inte riktigt på att det löser sig med kön. Vi är några föräldrar som har diskuterat att skaffa en dagmamma tills det ordnar sig, säger hon.

För andra föräldrar är problemet mer akut än så. 120 barn står i kö för en dagisplats på Kungsholmen under perioden mars–maj. Det har fått stadsdelens ansvariga att snegla på en ovanlig lösning. Vägg i vägg med förskolan Eden, granne till Fröjden, ligger den italienska restaurangen Il Piatto. Den vill staden ta över för att bygga ut Eden med plats för 30 nya barn.

– Vi har blivit tillfrågade av bostadsrättsföreningen om vi är intresserade av lokalen. Eftersom den ligger intill en av våra förskolor tycker vi att det är intressant, säger stadsdelsdirektör Karin Norman.

Il Piatto är en trattoria i två våningar om 260 kvadrat. Den öppnade för tre och ett halvt år sedan som en av det nya områdets första restauranger. För ägaren Janne Andersson har satsningen inte betalat sig.

– Det har varit tre otroligt tröga år. Som det är nu har vi mycket folk på lunchen men när vi hade kvällsöppet var det stendött, säger han till Lokaltidningen Mitt i.

Sedan en tid överväger han att lämna lokalen, något som han också har diskuterat med sin hyresvärd, bostadsrättsföreningen Eden. Men ett villkor är att han får betalt för det han har lagt ut.

ANNONS

– När jag tog över var det bara ett betongskal. Det är vi som har byggt toaletter, kök, fläktsystem och inredning. Visst kan jag tycka att ett dagis är en bra idé men jag måste få tillbaka en del av det jag har investerat, säger han.

Trots att frågan inte är avgjord var den i torsdags uppe på bordet när Kungsholmens stadsdelsnämnd sammanträdde. Politikerna tog då ett inriktningsbeslut om att ta över kroglokalen.

– Det känns lite olustigt. Inget är ju klart än, säger Janne Andersson som menar att politikerna sätter honom och hans personal i en märklig situation.

Det här är inte första gången Kungsholmens stadsdel har bråttom med förskolelokaler. När stadsdelen i fjol tog över Postens gamla lokaler på Fleminggatan invigdes förskolan Knoppen utan att bygglovet var klart. För det riskerar man en tilläggsavgift på 129 500 kronor.

Karin Norman vill dock inte jämföra de båda situationerna.

– Det som har tagits nu är ett inriktningsbeslut där det framgår att alla förutsättningar inte är klara än. Först när förhandlingarna med restaurangen är klara kan vi ta ett genomförandebeslut.

Kan ni tänka er att betala krögaren för att ta över?

– Nej, det är bostadsrättsföreningen som får ta den diskussionen. De pengar vi lägger kommer i så fall gå till att bygga om lokalen.

Lokaltidningen Mitt i har sökt bostadsrättsföreningen Eden. Ordföranden Palle Berlin meddelar i ett mejl att han inte vill kommentera ärendet.

Fakta

Ska ge 30 platser

Nya dagisplatser behövs till 120 barn under perioden mars-maj på Kungsholmen.

Den här månaden öppnar paviljongen Hagen i Stadshagen och i mars öppnar Iskristallen i det nybyggda kvarteret nära Rålambshovsparken.

Dessa förskolor ska på sikt ge plats till cirka 70 barn var.

Den föreslagna utbyggnaden av Eden på Pär Lagerkvists väg skulle ge 30 nya platser.

Källa: Kungsholmens stadsdelsförvaltning