ANNONS

Krisexperten: ”Ge det tio dagar så är vi trötta på corona”

corona tio dagar krisexpert
Misse Wester, expert på mänskliga relationer i kris, tror att vi snart kommer vara trötta på oron över corona.
Coronaviruset får oss att undvika tunnelbanan och fylla skafferiet med varor som om det vore krig.
Det är logiskt men det finns en gräns för hur mycket oro vi mäktar med.
– Ge det tio dagar så tror jag att vi är trötta på corona, säger Misse Wester.
ANNONS

Tomma skrivbord på kontoret, glest utspridda människor på plattformarna i tunnelbanan och rensade butikshyllor. Coronaviruset slår an en sträng av kris och panik hos stockholmarna. En känsla som är helt och hållet logiskt menar Misse Wester som är professor och expert på mänskliga relationer i kris.

– En kris är ett avbrott från det normala. Vanligtvis har vi kalendern fullbokad och när planeringen bryts får det kaskadeffekter. Plötsligt kan man inte handla som vanligt och tvingas vara hemma med sina barn i stället för att gå till jobbet. Praktiska saker ska lösas och det tar energi. Det vore onormalt om vi skulle bete oss normalt, säger Misse Wester.

corona bussen bak 17 mars 2020 liljeholmen

På bussarna uppmanas stockholmarna nu gå på genom de bakre dörrarna för att minska coronaspridningen. I tider som dessa är vi kreativa menar Misse Wester. Foto: Christian Lärk

Anpassar oss snabbt

Var och en av oss har en begränsad kognitiv förmåga vilket innebär att vi inte kan hantera för mycket stress under en längre tid. Det gör att vi är ganska bra på att anpassa oss till ett nytt normalläge efter en stor förändring. Vi sitter också på en god förmåga att tänka rationellt och logiskt i stunder som denna, menar Misse Wester.

– Vi har alla fått hem MSB:s krishäfte. I det står det att vi ska ha mat hemma för att klara oss en vecka. Att folk bunkrar handlar alltså inte om oro, snarare om förberedelse. Ge det tio dagar så tror jag att vi är trötta på corona,  säger Misse Wester.

Det vore onormalt om vi skulle bete oss normalt

Misse Wester, professor och expert på mänskliga relationer i kris

Det som blir problematiskt med hamstring är när alla får impulsen att fylla skafferierna samtidigt. Det är det som får butikshyllorna att eka tomma på många ställen – inte att det inte finns tillräckligt med varor. Enligt Livsmedelsverket råder det nämligen ingen brist på matvaror.

– Det är tomt på mjölhyllorna innan jul också. Men det beror helt enkelt på att vi inte haft någon lagerhållning i Sverige på 20 år. Det handlar inte om panik, säger Misse Wester.

ANNONS

Hamstring, coronavirus-oro, Sollentuna

Det är glest mellan torrvarorna på butikshyllorna runtom i Stockholm. Men inte på grund av panik eller oro menar experten Misse Wester. Foto: Melisa Hagelin Sepulveda.

Oro svårdefinierat

Att prata om panik och oro är problematiskt eftersom att det är svårt att definiera vad det faktiskt är, menar Misse Wester.

Personer i riskgrupper kan känna en oro över att smittas. Andra kan vara oroliga över att behöva isoleras. I och med att vi i grund och botten är flockdjur tar vi dessutom lätt efter andras beteende.

– Det här med att ensam är stark är bara trams. Kolla bara på de flesta av oss. Vi anser oss vara unika och klara oss på egen hand. Samtidigt ser vi alla nästan likadana ut, säger Misse Wester.

Ge det tio dagar så tror jag att vi är trötta på corona

Misse Wester, professor och expert på mänskliga relationer i kris

Rent krasst klarar vi inte att överleva på egen hand. Det går emot vår natur. I många fall handlar därför oron vi känner om någon annan. I tider som denna, när vardagen vänds upp ner, tenderar vi att bli mer solidariska och hjälpsamma mot varandra, menar Misse Wester.

– Det är lite hemskt att det ska till en katastrof för att vi ska snälla mot varandra. Nu gäller det att stötta sina medmänniskor på de sätt som är möjliga, utan att göra några dumma saker såklart. Man ska lyssna på myndigheterna, tvätta händerna och stanna hemma om man är sjuk. Det är vi som sprider smittan, inte en främmande makt, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.