Krisläge för svampen

Den torra sommaren har gjort att det knappt finns någon svamp alls på ­Lidingö.

Nu håller svampälskare tummarna för ett par rejäla regnskurar, annars är kantarellerna i faro­zonen.

Det är mycelet, den underjordiska delen av svampen, som fortfarande är för torrt för att svamparna ska ploppa upp ur jorden.

Anledningen är att det helt enkelt har regnat alldeles för lite, menar Lidingöbon Isak Isaksson som är biolog på Naturskyddsföreningen.

– Det räcker inte med lätta sommarregn utan det krävs rejäla åskskurar för att det underjordiska mycelet ska bli blött, säger han.

Normalt sett kommer vårmusseronerna i omkring maj-juni och sen följer soppar och kremlor. Först framåt höstkanten är det dags för kantarellerna.

Isak Isaksson vistas mycket i naturen på Lidingö men han har bara sett några enstaka soppar än så länge.

– Men förr eller senare smäller det till. Det man kan hoppas på är trattkantareller, de brukar komma i mitten av september och stannar ända fram till första frosten.

Den som ändå vill ge sig ut och plocka redan nu bör söka sig till nordsluttningar som inte är lika torra som sydsluttningar.

– Det finns chans att hitta svamp nära sjökanter, till ­exempel vid Carins mosse, Kottlasjöns södra delar och Koltorp ner mot Södergarn och ­Fågelöudde. Även Trolldalen ner mot Mor Annas brygga borde vara bra områden, säger Isak Isaksson.

Det finns en del svampar som trivs särskilt bra på Lidingö. Stolt fjällskivling och svart trumpetsvamp är typiska Lidingösvampar.

– Det finns många gamla tallar på ön och det gör att även blomkålssvampen trivs. Den växer bara vid foten på äldre tallar och klarar sig bra även när det är lite torrare, säger Isak Isaksson.

När det gäller andra saker som skogen har att bjuda på så råder också viss brist. Blåbärsälskare har till exempel haft få svårt att fylla korgen, enligt Herbert Henkel på Naturskyddsföreningen i Sollentuna.

– Om det ska bli bär behövs humlor som kan pollinera växterna. I år blev de väldigt försvagade av den långa vintern och den sena våren och har därför bara pollinerat fläckvis i skogen, säger Herbert Henkel.

Däremot klarade sig lingon bra och de röda bären håller som bäst på att mogna ute i skog och mark.

– Lingonen är på gång. De har blivit bättre pollinerade än blåbären, säger Herbert Henkel.

Fakta

Så hittar du kantarellerna

Leta i täta, unga skogar och gärna där marken sluttar.

Kantareller trivs bättre i skuggiga och fuktiga marker än i soliga och torra.

Sikta på blandskog med mossiga marker, undvik ris.

Våga lämna stigen. Många är bekväma och går inte in i skogen – bara några meter in kan svamparna gömma sig.

Ha tålamod. Ibland tar det lite tid, men det är nästan alltid mödan värt.