Krisstöd på de två barnens förskola

De omkomna barnens pappa är misstänkt för att ha anlagt branden.
De omkomna barnens pappa är misstänkt för att ha anlagt branden.
De två barn som omkom i mordbranden utanför Dalarö bodde och gick i förskola i Tyresö. I förra veckan kallades psykologer och personal från Tyresö församling in för att stötta.

En viktig fråga är hur man pratar med små barn om en ofattbar händelse som den här.

Förra söndagens dåd på Dalarö, då två små barn omkom i en anlagd brand och ett tredje lite äldre barn lyckades fly och slå larm, har väckt sorg och förtvivlan i Tyresö. Misstänkt för dådet är barnens pappa, som har erkänt.

I början av förra veckan informerades samtliga föräldrar med barn på den aktuella förskolan om det obegripligt sorgliga som hänt. I ett brev skriver förskolechefen: ”Som ni säkert förstår är det en väldigt tung period för all personal här just nu. När något sådant här händer är man aldrig beredd hur många krisplaner man än har.”

I början av veckan kallades två psykologer in för att hjälpa personalen och under fredagen hölls förskolan stängd. De anställda behövde bland annat tid att ta fram en plan för hur man jobbar vidare.

En svår fråga är hur man pratar med små barn om en så pass ofattbar händelse.

I slutet av veckan ombads även personal från Tyresö församling att komma in till förskolan och stötta. Michael Öjermo, kyrkoherde, med lång erfarenhet av att prata om döden, anser att man som vuxen ska svara så ärligt man kan på barns frågor – men att man ska vara försiktig med detaljer.

– Det är viktigt att utgå från barnen och inte berätta mer än de undrar över. Men frågar barnen tycker jag att man ska svara så sanningsenligt man kan – även om det handlar om en förälder som tagit livet av sitt barn. Men som alltid när det handlar om döden underlättar det om man kan ge tröst genom en tro på ett liv efter detta, säger han.

Ylva Edling, psykolog på Rädda barnen, menar att man kan tänka lite olika, beroende på barnets ålder. Ett litet förskolebarn behöver inte informeras om vad som hänt, förutsatt att man vet att det inte har några funderingar.

– Men om man vet att barnet hört något är det bättre att prata om det. Små barn som inte får svar på frågor kan bygga upp fantasibilder som är värre än verkligheten. En bra ingång till ett samtal kan vara att läsa barnböcker om döden, säger hon.

Precis som Michael Öjermo betonar hon vikten av att vara lyhörd för barnens frågor och att svara sakligt och ärligt, utan att lägga till detaljer, som barnen inte frågat efter. En annan fördel är om man som vuxen bekräftar att det är sorgligt, att alla blir oroliga och ledsna, även mammor och pappor.

– Det är också bra att poängtera för barnen att en händelse som den här är väldigt, väldigt ovanlig, säger hon.

Bland äldre barn i skolåldern och tonåren är sannolikheten att de hört talas om det tragiska fallet mycket större än bland små förskolebarn. Därför tycker Ylva Edling att det är viktigt att skolpersonal och föräldrar kollar upp vad barnen har hört.

– Det här kan väcka mycket frågor om varför en förälder gör så. Det kan bli ett viktigt samtal där det är bra att vara tydlig med vad man vet och inte vet, säger hon.

En händelse som den här påverkar självklart också personalen på förskolan starkt. Michael Öjermo tycker att det är viktigt att de som jobbar där får mycket stöd, tid att mötas och byta tankar om vad som hänt.

– Det är en oerhörd förlust att inte kunna räkna in alla barnen i en grupp. Få vuxna bryr sig så mycket om barn som personal i förskolan, säger han.

Små barn som inte får svar på frågor kan bygga upp fantasibilder som är värre än verkligheten.Ylva Edling, psykolog Rädda barnen

Fakta

Ett tredje barn tog sig ut ur huset och larmade

Under natten till förra söndagen larmades polis och räddningstjänst till ett fritidshusområde utanför Dalarö. När de kom fram var huset redan övertänt. Två barn brändes inne. Ett tredje hade tagit sig ut och larmat grannarna.

Barnens pappa misstänktes för mord och försök till mord. På måndagen greps han på Öland och togs till rättspsyk i Huddinge.

Under häktningsförhandlingen på torsdagen erkände han och ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.