Krister kör bäst i Sverige

Bussresenärer i Tyresö kan känna sig extra trygga.

Krister Nilsson som i förra veckan utsågs till Sveriges bästa bussförare kör nämligen enbart buss till och från Tyresö.

Nu handlar förvisso bussförar-SM mer om körning än bemötande, men Krister Nilsson tycker att just bemötandet är lite av hans signum.

Varje tur startas och avslutas med några väl valda ord i mikrofonen: ”Hoppas ni haft en trevlig dag i stan. Nu kör vi mot Tyresö Strand via Sköndal”, kan det låta. När målet närmar sig tar han åter till orda: ”Nu är vi framme i Tyresö Strand. Se till att ni inte glömt något. Jag ber att få önska er en fortsatt trevlig dag.”

Alla som stiger på hälsas med ett glatt hej och kommer någon flåsandes berömmer han löpsteget.

– Jag blir så glad när de skrattar. Det gör att jag lätt kan glömma om någon annan sedan är sur. Och när folk kommer fram och säger att de gillar det jag gör, då får det mig att vilja fortsätta ännu mer, berättar han under en eftermiddagstur från Gullmarsplan till Tyresö Strand och tillbaka.

På en monitor vid förarsätet kan man se om bussen är sen och hur många minuter det handlar om. Kristers monitor växlar konstant mellan siffran två och tre med ett tydligt minustecken framför sig, men det är inte så mycket att fästa sig vid, tycker han.

– Det där växlar och när man väl är framme kan det visa sig att man kört in hela förseningen, säger han.

Service till passagerarna kan dock vara så mycket mer än att hälsa och hålla tiden, tycker han. En bra bussförare undviker potthål i vägbanan och startar inte förrän alla har satt sig. Och att ha ordentlig koll i backspeglarna så att resenärerna hinner ta sig ut är ett måste, tycker Krister som lite förvånande bara kört buss i ett och ett halvt år – och bara som timanställd vid sidan om heltidsjobbet som servicepersonal på Waxholmsbolagets båtar.

På de i stort sett nästan alltid trevliga turerna har han bara haft två negativa upplevelser. En var när en ung man lämnade en spya i bussen. Den andra när en mycket olycklig människa ställde sig bredvid honom och hotade att ta sitt liv med morakniv.

– Då fick jag leka hobbypsykolog tills jag kunde stanna vid nästa hållplats så att väktare och polis kunde ta hand om honom. Jag hoppas så att han fick rätt hjälp, säger Krister Nilsson.

Man skulle kunna tro att resenärer utan rätt färdbevis är ett vanligt irriterande inslag i vardagen, men Krister Nilsson tycker att det är betydligt värre när bussens mikrofon är trasig.

– Om folk inte har biljett säger jag bara att de får fixa det med sms på bussen och komma fram och visa mig sen. Men finns det inte en fungerande mikrofon – då känner jag mig vingklippt.

Fakta

Så korades vinnaren

541 bussförare gjorde ett test på nätet där man på 30 minuter skulle svara på 30 frågor om bussföraryrket.

17 tog sig till finalen som ägde rum i Gillinge i Vallentuna i början av förra veckan.

I finalen testades förarnas förmåga att köra sparsamt, köra på halt underlag och att manövrera. De fick också visa vad de gick för under en iscensatt katastrof.

Bussförar-SM arrangerades av Sveriges Bussföretag inom Transportföretagen samt tidningarna Trafikforum och Resforum.