Kristin Amparo på Selam-festivalen med superstjärna från Moçambique

Kristin Amparo trivs i hemkvarteren i Bagarmossen, men längtar också ut i världen med sin musik.
Kristin Amparo trivs i hemkvarteren i Bagarmossen, men längtar också ut i världen med sin musik.
För Kristin Amparo är Bagarmossen ett musikaliskt nav, men hennes musik bygger broar ut i världen.
Nu är hon och bandet Combo de la Musica aktuell med både ny platta och spelning på Selam Festival Sthlm.

Lokaltidningen Mitt i möter uppe Kristin Amparo på Lilla Bagis, det lilla kaféet i centrum är ett av hennes favoritställen i hemmakvarten. Här i Bagarmossen har hon bott de senaste sju åren.

Många känner igen Kristin Amparo från X-Factor, Melodifestivalen eller att hon är den souliga rösten i hitlåten Din Soldat. Tidigare hade hon en studio i kvarteret intill, men det var inte tillräckligt ljudisolerat, så nu sitter hon hemma i lägenheten och skriver musik.

– Det är ett levande hus. Folk övar hemma. Vi har en violinist som bor granne och en saxofonist bor längre upp på gatan, berättar hon och skrattar stort och befriande högt.

– Grannarna är mer så att om man inte har spelat på länge undrar de hur man mår.

När Kristin Amparo beskriver Bagarmossen är det nästan en magisk plats. En idyll med lite mörkare fläckar.

– Jag trivs jättebra. Det känns lite som ett modernt barnen i Bullerbyn. Det är positivt för mig, men det händer ganska mycket jobbigt här ute också. Det är tufft. Jag upplever att det är en bra blandning på folk, men det är ändå segregerat.

Kristin Amparo rör sig i ett brett musikaliskt landskap med plats för soul, jazz, afrobeat, pop och hiphop. Med bandet Combo de la Musica är hon aktuell, som en av tre akter på den årliga Selam-festivalen på Nalen den 5 november.

– Det är soul, lite boogaloo och lite afrobeat. Det är mycket rytmer. Man blir väldigt väldigt svettig och väldigt väldigt glad om man tycker om att dansa. Om man inte tycker om att dansa börjar man ändå dansa.

Kristin Amparo ser fram emot att se de andra festivalakterna, Moçambiques superstjärna Stewart Sukuma med niomannabandet Banda Nkhuvu och svensk-senegaliska bandet Sousou & Maher Cissoko.

– Det ska bli sjukt kul att se dem. Det är top of the line musiker. Just det vi har gemensamt är att det är en form fusion av musik. Deras musik är en blandning av massa afrikanska traditioner. Det blir spännande och ofta inte så förutsägbart.

Osiel Ibanez, produktionsansvarig på Selam, har anslutit vid fikabordet på Lilla Bagis. Han berättar att DJ Ulmox kommer att spela mellan akterna och avsluta festivalkvällen.

– Han är suverän på att skapa ett varmt dansgolv baserat på de musikgenrer vi älskar. Hela afrobeats, m´balax och reggae, förklarar Osiel Ibanez.

– Han är grym, intygar Kristin Amparo, som förbifarten droppat att hon häromkvällen åt middag hemma hos Alexander Ulmox här i Bagarmossen.

Kristin Amparo och Osiel Ibanez brinner för de kulturmöten som uppstår i musikaliska sammanhang.

– Vi försöker bjuda på något bra, oväntat och gärna en dansant upplevelse. Det blir en maffig kväll på Nalen, säger Osiel Ibanez om Selam Festival Sthlm.

Kristin Amparo vill bygga broar med musik. En resa till Colombia är inplanerad framöver. Dit åker hon tillsammans med jazzsaxofonisten Magnus Lindgren för att arbeta med ungdomar.

– Vi behöver lära av varandra och det är ett jättebra sätt genom musik.

Trots att Kristin Amparo och Combo de la Musica bara för en månad sedan släppt en platta på spotify arbetar hon med mer material att släppa.

– Jag skriver alltid musik, men just nu är det väldigt mycket som kommer ut. Jag jobbar på ett antal olika plattor. En är för symfoniorkester. Den kommer ta lite tid, allt tar tid. Det är bra att det gör det. Det är jättespännande hela processen.

Fakta

Selam Festival Sthlm

Selam är en musikorganisation och skivbolag, som vill öppna dörrar för att göra global musikyttringar tillgängligt i det svenskt musikutbudet. Musiken har ofta bakgrund i Afrika, Latinamerika och Karibien.  Selam öppnar dörrar till musiken genom att ordna konserter och festivaler men också internationella projekt och kulturutbyten där svenska artister åker med på turné utomlands. Selam festival Sthlm är en årlig festival.

Här är akterna i årets festival på Nalen den 5 november 2016:

Stewart Sukuma & Banda Nkhuvu

Kristin Amporo och Combo de la Musica

Sousou & Maher Cissoko

Dj Ulmox

Källa: Selam