ANNONS

Kristin började granska förskolan

Agnes Lindström, 1, i Krusboda tillsammans med mamma Kristin Lagersten Löfgren och mamman Emelie Wangel Lindström.
Agnes Lindström, 1, i Krusboda tillsammans med mamma Kristin Lagersten Löfgren och mamman Emelie Wangel Lindström.
Tvåbarnsmamman Kristin Lagersten Löfgren fick nog när personal på en förskola bad föräldrar komma och hämta barnen – personalen räckte inte till. Nu granskar hon själv kommunens 40 förskolor.

– Det är dags att Tyresö tar förskolan på allvar nu, säger hon.
ANNONS

Kristin Lagersten Löfgren har startat Facebook-gruppen ”Förskoleupproret i Tyresö” och granskar nu själv Tyresös förskolor. Totalt har hon suttit i timmar i telefon med samtliga förskolor i kommunen i höst, närmare 40 till antalet. På kort tid har över 200 personer börjat följa facebooksidan. ”Du är otrolig”, ”Vilket jobb du gör” och ”Heja på”, är några kommentarer.

– Det var 21 barn i min dotters grupp på förskolan här i Krusboda, bara två år efter att det funnits riktlinjer om högst 15 barn. Det var väl så det började, säger Kristin när vi träffar henne och en annan mamma hemma i Krusboda.

Kristin har dubbel examen i statsvetenskap och arbetar till vardags vid Stockholms universitet. Den expertis och forskning hon själv följer presenterar hon på sin facebooksida, samt de svar hon får från kommunen på sin granskning.

– Jag själv föreslår högst tolv barn i en förskolegrupp för barn upp till tre år, och högst 15 för barn tre-fem år. Jag tycker man ska hålla sig till de riktlinjer som funnits. För stora grupper är varken bra för Tyresös barn, eller förskolepersonalen.

Hennes ”facebookuppror” har blivit en länk mellan många föräldrar och barnomsorgen.

– Det har inte ens funnits en förskolelärare per avdelning på åtta av förskolorna jag ringt. Barnpengen i Tyresö måste höjas rejält till andra kommuners nivåer för att öka resurserna, och Tyresö måste sätta fart att bygga fler förskolor. Nu.

Många förskolor har varit glada när hon ringt, berättar hon.

– Den samlade bilden man ger är att det är på väg att bli helt proppfullt med barn på flera håll i januari, samtidigt som det är personalbrist.

Hon avslöjar att på både en förskola i Trollbäcken och på en i Krusboda har föräldrar i höst tackats av förskolan för att de kunnat rycka ut och hämta hem barnen.

ANNONS

– Då har det bara varit vikarier på plats, eller knappt någon personal kvar i huset.

Tyresös förskolechef Elisabet Schultz säger att hon känner till ett av fallen gruppen nämner.

– Går det någon influensa så kan förskolan i nödfall behöva stänga avdelningar om det redan finns sjukskriven personal borta. Det är beklagligt. Men vikarietillgången är tyvärr väldigt låg i dag på förskolepersonal, inte ens bemanningsbolagen har kunnat stötta upp under stunder i höst, säger Elisabet Schultz.

Hur ser du på era storlekar på barngrupper?

– Jag ser förskolegrupper med 20 barn, men också med tio barn. Med sådana skillnader så måste vi hitta fler lokaler. Men man ska veta att flyktingströmmen till Tyresö försvårar uppdraget.

Utbildningsnämndens ordförande Ann-Christine Svensson (M) menar att befolkningstillväxten är en stor utmaning för förskolan.

– Bara första kvartalet i år ökar våra invånare med 239 personer. Bara Sundbyberg växer snabbare än oss i länet just nu, säger hon.

Fakta

Större barngrupper än i övriga landet

Tyresö har sedan 2009 haft större barngrupper i förskolan än både länet och riket.

Enligt Skolverket hade Tyresö 2014 i genomsnitt 17,3 barn per förskolegrupp. För länet var siffran 16,5, och för riket 16,9. Enligt Kristin Lagersten Löfgrens senaste granskning är siffran i dag 18 i Tyresö.

Redan på 40-talet fanns en riktlinje. Barngrupper skulle då ha mellan 6 och 20 barn.

2013 tog Skolverket bort riktlinjen om högst 15 barn i en grupp. Men Skolverket utför just nu ett uppdrag från regeringen att granska om det finns tillräcklig forskning som stöder en maxgräns för förskolegrupper.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.